stereometria
kylie : W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym wysokość ściany bocznej jest 2 razy dłuższa od krawędzi
podstawy. Pole przekroju płaszczyzną przechodzącą przez przekątną podstawy i wierzchołek
ostrosłupa jest równe√30. Wyznacz objętość ostrosłupa.
14 sty 18:57
kylie : czy wynik to 10√2?
14 sty 19:06
Mila:
Mam inny wynik.
Podaj Twoje wyniki:
a=?
H=?
14 sty 19:16
kylie : a = 2√10
H = 5√6
14 sty 19:20
Mila:

|DB|=a
√2, h=2a
1) W ΔSOE:
a
√2*H=2
√30 /:
√2
a*H=2
√15
a
2=4,
a=2 i H=
√15
==========
===============
14 sty 20:22