Proszę o pomoc- granica funkcji i pochodna funkcji
granica:

Cześć, proszę o sprawdzenie, które z rozwiązań dla poniższego zadania jest prawidłowe (o ile
któreś jest

)
Wyznacz pochodną: v= 4cos
5 14 t
1) v'=20cos
4((
14 t)*(−sin
14 t)*
14
2) v'=4*5 cos
14 t*(−sin
14 t)*
14
oraz o pomoc w obliczeniu granicy funkcji:
2
x−a w punkcie a
(pojawił się pomysł: lim x−>a 2
x−a=
√2 tylko tu zamiast stopnia kwadratowego x−a, później
podstawić a za x i ostatecznie =2
10=
∞, ale mam wątpliwości co do poprawności tego
rozwiązania).
Pozdrawiam
14 sty 09:25
piotr: limx−>a 2x−a= 20 = 1
14 sty 10:00
granica: Dziękuję!
14 sty 10:20
ICSP: 1) poprawne
14 sty 10:26
granica: ICSP− tak mi się wydawało, ale wolałam się upewnić zanim pójdę się wykłócać z szanownym panem
doktorem. Dziękuję bardzo
14 sty 10:30
PW: Nie wykłócaj się z panem doktorem. Na uczelni obowiązują argumenty naukowe. Jeżeli je spokojnie
przedstawisz, na pewno zostaną uznane.
14 sty 10:35
granica: Dziękuję za radę, aczkolwiek, dla ścisłości, tego "wykłócania" użyłam w przenośni

Mam jeszcze prośbę o obliczenie granicy funkcji− dopiero teraz zauważyłam, że błędnie napisałam
przykład.
Powinno być:
2
1x−a
14 sty 13:43