Obliczyć długość łuku krzywej
michau: Pomocy, z moich działan nic sensownego nie wychodzi, nie wiem jak to policzyć
Obliczyć długość łuku krzywej
y=x2
x∊<0;2>
14 sty 18:50
Mila:

f(x)=x
2
f'(x)=2x
L=
0∫
2√1+(2x)2 dx=
2x=t, 2dx=dt
Liczymy całkę nieoznaczoną:
| | 1 | | 1 | | t | | 1 | |
= |
| ∫√1+t2 dt= |
| *[ |
| *√t2+1+ |
| ln|t+√t2+1| ]= |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
korzystam z gotowego wzoru
na całkę:
√x2+k
| | 1 | | 1 | |
= |
| *[x√4x2+1+ |
| ln|2x+√4x2+1| ] |
| | 2 | | 2 | |
=============================
Podstaw granice całkowania i oblicz L
wynik:
14 sty 19:10
Mariusz:
Całkę można policzyć korzystając z pierwszego podstawienia Eulera
√4x2+1=t−2x
14 sty 19:12
jc: długość łuku = ∫
02 √1+4x2 dx
| | 1 | | 1 | | 1 | |
całka = |
| ∫(t+ |
| )(1 − |
| ) dt |
| | 8 | | t | | t2 | |
| | 4+√17 | |
Całka nie jest trudna, t ∊[1, |
| ] |
| | 2 | |
choć może coś pomyliłem ...
14 sty 19:21
jc: Mila, masz rację, lepiej skorzystać z gotowego wzoru.
14 sty 19:22
michau: A jeszcze pytanie, jak policzyć tą całkę bo nie dokońca wiem skąd się wzieła
14 sty 19:51
jc: Możesz wstępnie całkować przez części.
Możesz podstawić tak, jak zaproponowałem.
| | 1 | | 1 | |
Możesz podstawić x= |
| sinh t lub x= |
| tg t. |
| | 2 | | 2 | |
Ale chyba nie warto. Lepiej skorzystać z gotowego wzoru tak, jak zrobiła MIla.
14 sty 20:00
jc: Nie wynik tylko całka?
Jeśli łuk jest wykresem y=f(x), to
długość łuku = ∫√1 + [f '(x)]2 dx.
14 sty 20:02
Mila:
Jakoś nie odpowiada , jaki ma problem.
14 sty 20:35
michau: O samą całkę chodzi
14 sty 20:59