współczynnik wielomianu
kacperxx: 1. Wyznacz współczynnik podanego wielomianu przy x8
(8x2−14)12
2. Pewna liczba naturalna ma k dzielników parzystych i n dzielników nieparzystych.
Która z następujących liczb może być wartością ilorazu nk?
A. 13 B.35 C.23 D. 2 E 4
3.Ile dodatnich dzielników ma liczba 6n, jeśli wiadomo,
że iczba 2n ma 28 dodatnich dzielników, a liczba 3n ma ich 30?
14 sty 22:32
Mila:
1)
wsp. przy x
8
1) obliczamy k:
2*(12−k)=8⇔k=8
2) wsp. liczbowy:
| | 1 | | 212 | | 495 | |
*84*(− |
| )8=495* |
| = |
| |
| | 4 | | 216 | | 16 | |
============
15 sty 17:29