Proszę obliczyć wyznacznik macierzy det (a b/c d), wiedząc że...
Michał: Wrzucę w formie linka do screena, bo tak będzie prościej. Chodzi o wyznaczniki macierzy.
Podejrzewam, że chodzi o rozwinięcie Laplace'a, ale nie wiem jak to ugryźć.
http://prntscr.com/m74mos
14 sty 19:17
ABC: policz ten duży wyznacznik dowolnym sposobem, powinno ci wyjść coś typu:
C(ad−bc) , gdzie C− stała
czyli C*(mały wyznacznik)=70
i stąd wyliczysz mały wyznacznik
14 sty 19:42
Pytający:
det(macierz ze zdjęcia)=(−1)
1+1*a*(2*4*d−6*8*d)+(−1)
4+1*c*(2*4*b−6*8*b)=−40(ad−bc)=70
14 sty 19:43
Pytający:
Dzięki
ABC, faktycznie tak wyszło!
14 sty 19:44
ABC:
właśnie ci Pytający wyliczył C=−40
14 sty 19:44