Przekształcenie liniowe
katarinka: Sprawdzić czy przekształcenie jest liniowe:
a) L: R
2→R
2; [x,y]→[x+y, xy]
b) L: R→R
3; t→[t, −t, 2t]
c) L: R→R
3; t→[t, −t, t
2]
Wiem że mam korzystać z:
1) L(u +v)= L(u) + L(v)
2) L(au)= aL(u)
//u i v to wektory
L to przekształcenie liniowe tak?
proszę o pomoc

nie wiem jak się zabrać
14 sty 16:01
ABC: np a) rozpisujemy sobie:
L(x1,y1)=[x1+y1,x1y1]
L(x2,y2)=[x2+y2,x2y2]
L(x1,y1)+L(x2,y2)=[x1+y1+x2+y2,x1y1+x2y2] (*)
L(x1+x2,y1+y2)=[x1+x2+y1+y2,(x1+x2)(y1+y2)] (**)
I gdy się temu przyjrzymy to widzimy że (*) i (**) nie muszą być sobie równe
na przykład
L(1,2)=(1+2,1*2)=(3,2)
L(2,3)=(2+3,2*3)=(5,6)
L(1,2)+L(2,3)=(8,8)
ale L[(1,2)+(2,3)]=L(3,5)=(3+5,3*5)=(8,15)≠(8,8
podobna argumentacja w c)
L(2)=(2,−2,4)
L(3)=(3,−3,9)
L(2)+L(3)=(5,−5,13)
ale L(2+3)=L(5)=(5,−5,25)≠(5,−5,13)
a znowu w b) to będzie odwzorowanie liniowe gdy się rozpisze warunki
14 sty 16:45
katarinka: L to przekształcenie liniowe czy funkcja?

dziękuję bardzo

!
czyli w b) TAK bo będą sobie równe a w a) i c) NIE
14 sty 18:18