grupy
grupy:
Mamy pierscien przemienny z 1 oraz a, b∊R.
Wiemy, ze a jest odwracalny, czyli a≠0 i nie jest dzielnikiem zera oraz wiemy, ze b jest
dzielnikiem zera, czyli b≠0.
Zatem iloczyn ab≠0 prawda?
14 sty 12:29
ABC: gdyby iloczyn ab=0 , to a byłby dzielnikiem zera, czy element odwracalny może być dzielnikiem
zera?
14 sty 13:41
grupy: Nie moze byc
14 sty 14:24
grupy: Napisalem to wczesniej
14 sty 14:25
ABC: czyli ab musi być różne od zera
14 sty 14:25
grupy: Ok. Dziekuje
14 sty 14:53
Adamm:
ab = 0 ⇒ b = 0
14 sty 16:51