drzewo binarne
Wsza: Zad1.
1
↙ ↘
2 3
↙ ↘ ↓
4 5 6
↓ ↓
8 7
Obok na rysunku znajduje się drzewo binarne o v = 8 wierzchołkach i e = 7 krawędziach.
Przeprowadzamy procedurę przeszukania drzewa binarnego stosując algorytm przeszukiwania drzewa
„w głąb” odwiedziając poszczególne wierzchołki i dokonując operacji dodawania wierzchołka na
stos lub zdejmując element
ze stosu. Po wykonaniu pierwszej operacji na
stosie znajduje się korzeń λ, a po wykonaniu
n = 16 operacji stos jest pusty. Podać która z
odpowiedzi jest poprawna.
1)Po operacji 14 stos ma postać 1
2)Po operacji 8 stos ma postać 1
3)Po operacji 12 stos ma postać 6 3 1
4)Po operacji 9 stos ma postać 2 1
5)Po operacji 10 stos ma postać 3 1
Zad2.
1
↙ ↘
2 3
↓ ↙ ↘
4 5 6
↓ ↓
7 8
Obok na rysunku znajduje się drzewo binarne o v = 8 wierzchołkach i e = 7 krawędziach.
Przeprowadzamy procedurę przeszukania drzewa binarnego stosując algorytm przeszukiwania drzewa
inorder odwiedziając poszczególne wierzchołki i dokonując operacji dodawania
wierzchołka do kolejki. Która z poniżej podanych kolejek jest właściwa do dokonanego algorytmu.
1)7 4 2 5 8 6 3 1
2)7 4 2 1 5 3 6 8
3)1 2 4 7 3 5 6 8
4)7 4 2 1 5 3 8 6
5)4 8 3 7 6 1 5 2
Zad3.
↙6↘
↙ ↘
3−−−−−−−−−−1
| |
5−−−−−−−−−−4
↘ ↙
↘ 2 ↙
Obok na rysunku znajduje się graf. Wypisać
wierzchołki i podać stopień każdego z nich.
Wypisać macierz krawędzi. Wypisć wszystkie
ścieżki łaczące wierzchołki 1 i 6 o długości co
najwyżej 4.
14 sty 18:19
Pchła: fajno
14 sty 18:28