matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
sdagf
xd:
Usuń niewymierność z mianownika:
2
3
√
25
+
3
√
15
+
3
√
9
14 sty 21:58
wredulus_pospolitus:
zauważ, że
3
√
25
= (
3
√
5
)
2
3
√
15
=
3
√
5
*
3
√
3
3
√
9
= (
3
√
3
)
2
więc powyższe ma postać:
2
gdzie a =
3
√
5
i b =
3
√
3
a
2
+ ab + b
2
jaki znany Ci wzór skróconego mnożenia ma taki 'cóś'
14 sty 22:05