grupy
grupy:
1. Czy dany element jest odwracalny w danym pierscieniu. Jesli tak, to znalezc element
odwrotny.
1. Obliczam wyznacznik macierzy C.
det(C)=r
8(1⋅
84−1⋅
81)=r
8(4−1)=r
8(3)=3
3 jest elementem odwracalnym w pierscieniu Z
8, czyli ma element odwrotny.
2. Obliczam wyznacznik odwrotny, czyli (det(C))
−1.
Element odwrotny do 3 to tez 3, bo 3⋅
83=r
8(9)=1.
Czyli (det(C))
−1=3
−1=3.
| | | | | | | |
3. Obliczam macierz odwrotna ze wzoru | −1=det( | −1) | , |
| | | | |
gdzie −b, −c to elementy przeciwne do elementow b i c odpowiednio.
Czyli elementem przeciwnym do 1 w pierscieniu Z
8 jest 7, bo (8−1)=7.
| | | | | r8(12) r8(21) | | | r8(21) r8(3) | |
| | | |
C−1=3 | = | = | . |
| | | | |
Czy dobrze?