Geometria anlityczna
Jasiu : Punkty A = (−1, −2), B = (2, 1) oraz C = (−4, −3) są wierzchołkami trójkąta ABC.
Obliczyć pole tego trójkąta.
| | 2 | | 1 | |
Wyznaczyłem prostą przechodzącą przez punkty B i C: y = − |
| − |
| , obliczyłem długość |
| | 3 | | 3 | |
| | 3√13 | |
odcinka BC = 5√2 i odległość punktu A od prostej BC: |
| . Wynik powinen wyjść 3, |
| | 13 | |
nie rozumiem, co robię nie tak :x
14 sty 12:42
ICSP: równanie prostej BC jest jakieś dziwne.
Ta funkcja powinna być rosnąca a u ciebie jest malejąca.
14 sty 12:46
Jasiu : | | 2 | | 1 | |
y = |
| x − |
| , tak powinno być, zakręciłem się coś |
| | 3 | | 3 | |
14 sty 12:47
Jerzy:
A potrafiłbyś to rozwiazać wektorami ?
14 sty 12:48
Jerzy:
| | 1 | |
Pole trójkąta = |
| | AB→xAC→| ( połowa pola równoległoboku rozpietego na wektorach |
| | 2 | |
AB
→ oraz AC
→)
14 sty 12:50
Jasiu : Jakbyś mi powiedział, jak zacząć, to mógłbym spróbować
14 sty 12:50
jc:
u=B−A=(3,3)
v=C−A=(−3,−1)
Pole trójkąta = 1/2 * moduł z wyznacznika zbudowanego z wektorów u, v.
Pole = (3*(−1)−3*(−3))/2=6/2=3
14 sty 12:50
Jerzy:
AB = [2 − (−1);1−(−2)] = [3,3]
AC = [−4 −(−1);−3−(−2)] = [−3;−1]
|AB
→xAC
→| = |3*(−1) − (−3)*3| = |−3 + 9| = 6
14 sty 12:55
Jasiu : Rozumiem obliczenia, ale nie rozumiem dlaczego to działa :X I nie wiem też, dlaczego mój pomysł
był zły
14 sty 12:59
Jerzy:
Twój pomysł nie był zły, tylko bardziej pracochłonny.Oczywiscie twoim sposobem też byś doszedł
do wyniku, ale pewnie gdzieś robisz bład.
14 sty 13:00
ICSP: |BC| = √36 + 16 = √52 = 4√13
14 sty 13:02
ICSP: 2√13 *
14 sty 13:02
jc: Jerzy,
Iloczyn wektorowy, bo chyba to ma symbolizować x, w przestrzeni n wymiarowej
obejmuje n−1 wektorów, czyli w 2 wymiarach jeden wektor: np. (3,5)x = (5,−3).
Oczywiście x może oznaczać coś innego, ale wypadałoby dodać wyjaśnienie.
14 sty 13:02
ICSP: ale zdecydowanie lepszym pomysłem jest metoda wektorowa lub wzór Herona.
14 sty 13:02
jc: Być może najlepszym pomysłem byłoby odczytanie pola z rysunku.
14 sty 13:06
Jasiu : Faktycznie, źle obliczyłem |BC| xdd Spróbuję ogarnąć te wektory w wolnej chwili, ale nie będę
sobie mieszał na razie. Dzięki wszystkim za pomoc!
14 sty 13:13
Mila:

Punkty A = (−1, −2), B = (2, 1) oraz C = (−4, −3)
Masz wierzchołki w punktach kratowych:
| | 1 | | 1 | |
PΔABC=12− |
| *6*1− |
| *4*3=12−3−6=3 |
| | 2 | | 2 | |
i koniec zabawy.
14 sty 20:51
Jolanta: 
; I przyszedł pan kierownik a,a on miał łeb " i przyszła pani Mila .......
14 sty 21:11