Ciągłość funkcji
Janek: Dobry wieczór,
dostałem zadanie, aby sprawdzić, czy funkcja x*e
1/x jest ciągła.
Sprawdziłem więc granicę lewo i prawostronną w 0.
Dostałem:
dla x→0
−
lim x*e
1/x = 0
dla x→0
+
lim x*e
1/x =
∞
A więc funkcja ta nie jest ciągła.
Kolejnym punktem mojego zadania było:
Czy można dookreślić ją w x = 0 tak aby była ciągła?
Nie wiem jak sobie z tym poradzić
14 sty 20:23
PW: Mam głupie pytanie:
− Dlaczego badasz funkcję w punkcie, który nie należy do dziedziny?
14 sty 20:26
Dominik: Dlaczego x→0+ xe1/x =∞?
Pytam bo mam policzyć właśnie taką granicę i już nie pamiętam jak to się robiło
14 sty 20:31
PW: 383920
Ale jeszcze raz pytam − czy jest sensowne mówienie o ciągłości funkcji w punkcie, który nie
należy do dziedziny?
14 sty 20:36
Janek: Dominik kim jesteś? xd
Hymm faktycznie, trochę bezsensu zrobiłem.
W takim razie, jak sprawdzić czy funkcja ta jest ciągła?
14 sty 21:31
Janek: Albo jak pokazać czy e1/x jest ciągła/ jednostajnie ciągła?
14 sty 21:46