Całki
Black: witam. mam całkę: ∫ex sinx dx
=sinxex−∫cosxex dx=sinxex−(cosxex−∫(−sinx)ex dx)= sinxex−(cosxex−(−(sinx)ex−∫−(cosx)ex
dx)) dobrze to robię ?
14 sty 15:55
ICSP: wystarczy przecalkować 2 razy przez części.
14 sty 16:11
ICSP: dostajesz :
∫exsinx dx = exsinx − excosx − ∫ex sinx dx
14 sty 16:12
Black: hmm.. a skąd całka z sinx?
14 sty 16:54
Black: chyba ze podstawić trzeba f(x)= ex a g'x()=cosx tak?
14 sty 16:58
ABC: przenosisz całkę z minusem na drugą stronę i masz dwie całki po jednej stronie, dzielisz przez
2 i masz wynik
14 sty 17:00
Black: aaa ok teraz czaje dzięki za pomoc
14 sty 17:08