Wyznacz ekstrema funkcji
Zsunaj: Wyznacz ekstrema funkcji:
f(x) = 1/4x4 − 1/3x3
f(x) = x3 + 6x − 1
f(x) = x2/x−5
14 sty 16:07
Bleee:
No to liczysz pochodną i robisz skic wykresu pochodnej
14 sty 16:14
Zsunaj: No to w pierwszym wychodzi mi x3−x2
w drugim 3x2+6
a w trzecim 3x2−10x/(x−5)2
i nie wiem kompletnie co mam z tym zrobić
14 sty 16:19
Janek191:

f '(x) = x
3 − x
2 = x
2*( x − 1) = 0 ⇔ x = 1
Dla x < 1 jest f '(x) < 0
a dla x > 1 jest f '(x) > 0
zatem funkcja f ma w punkcie x = 1 minimum,
Patrz też na wykres
14 sty 16:36