dany jest wielomian wielomian W(x)=x^3-2px^2+(p+8)x-2p
kox: dany jest wielomian wielomian W(x)=x3−2px2+(p+8)x−2p p − parametr bedacy liczba pierwsza Dla
jakiej liczby p W(x) ma co najmniej jeden bedacy liczbą pierwszą. Dla wyznaczonej wartości p
wyznacz tylko te pierwiastki W(x), które są liczbami pierwszymi.
14 sty 14:53
ICSP: p − pierwsze.
Wielomian ma albo jeden albo trzy pierwiastki rzeczywiste dodatnie.
Z twierdzenia o pierwiastkach wymiernych wielomianu widać, że kandydatami na pierwiastki
dodatnie są liczby :
1 , 2 , p , 2p
Sprawdzenie 4 przypadków nie powinno być problemem.
14 sty 17:04
ABC:
to zadanie było chyba ułożone pod wielomian
x
3−6x
2+11x−6=(x−1)(x−2)(x−3)
który otrzymujemy dla p=3
14 sty 17:08
ICSP: pewnie tak
14 sty 17:09
ICSP: ABC miałeś kiedyś styczność z równaniem Poissona ?
Czytając Evansa zaciąłem się w jednym punkcie
14 sty 17:11
ABC:
ICSP chodzi ci o eliptyczne równanie cząstkowe? jeśli tak to 25 lat temu nawet na seminarium z
tego chodziłem ale wszystko zapomniałem
14 sty 17:15
kox: Nie mam pojęcia jak to zrobić. Żaden pierwiastek który mi wyszedł nie jest liczbą pierwszą.
14 sty 17:39
ABC: czytałeś to co napisałem o 17.08?
jeden z przypadków to W(p)=0
prowadzi to do warunku:
−p
3+p
3+6p=0 czyli −p(p+2)(p−3)=0
dla p=3 otrzymujemy patrz wyżej
14 sty 17:43
ABC:
edit: −p3+p2+6=0 tam jest
inne przypadki podane przez ICSP zbadaj sam
14 sty 17:45
ABC: heh może zrobią tu edycję postów −p3+p2+6p
a np. W(2p)=0 prowadzi do 2p2+14p=0 czyli 2p(p+7)=0 ale p>0 czyli stąd nic nie otrzymamy
14 sty 17:49