matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zbieżność szeregu
Jakub:
Dobry wieczór! Mam pytanie, czy dobrze rozumuję, że ∑
n=1
∞
n
5
x
n
jest zbieżny tylko gdy x=0?
14 sty 22:32
Jakub:
Czy z kryterium Cauchy'ego mamy: lim n
5/n
*|x| = |x| więc będzie zbieżny dla |x|<1?
14 sty 23:04