geometria
Liceum1: 1. Uzasadnij, że spośród 65 liczb naturalnych znajduje się 9 liczb takich,
że suma jest podzielna przez 9.
2. W czworokącie ABCD mamy |<DAB|=|<ABC| oraz symetralne boków AD i BC przecinają
się w punkcie M leżącym na boku AB. Uzasadnij, że |AC|=|BD|.
3. W trapezie ABCD punkty M i N są odpowiednio środkami boków AB i CD oraz zachodzi równość
|MN| = 12(|AB|−|CD|). Wykaż, że |<BAD|+|<ABC|=90o
14 sty 21:34
Maciess: W 1. nie ma nic że mają być kolejne liczby naturalne?
14 sty 22:19
wredulus_pospolitus:
W 1 wystarczy zauważyć, że w zbiorze 65 dowolnych liczb naturalnych NA PEWNO znajdzie się
minimum 9 takich, które mają taką samą resztę przy dzieleniu przez '9' ... oznacza to, że suma
tych 9 liczb będzie podzielna przez dziewięć.
14 sty 22:22
Liceum1: Czemu tak jest, że suma liczb dających taka sama resztę przy dzieleniu przez 9
jest podzielna przez 9? Np 14:9=1 reszty 5, 32:9=3 reszty 5, 14+32=46, 46:9=5 reszty 1 czyli
nie dzieli się przez 9 i coś chyba nie gra?
14 sty 22:26
wredulus_pospolitus:
ale 9 takich liczb już będzie podzielna przez '9'
mamy liczby które można zapisać w postaci:
x1 = 9a1 + r
x2 = 9a2 + r
....
x9 = 9a9 + r
to x1+x2+...+x9 = 9(a1+a2+...+a9) + 9r
masz podzielność przez '9'
14 sty 22:31
ABC: 1,10,19,28,37,46,55,64
2,11,20,29,38,47,56,65
3,12,21,30,39,48,57
4,13,22,31,40,49,58
5,14,23,32,41,50,59
6,15,24,33,42,51,60
7,16,25,34,43,52,61
8,17,26,35,44,53,62
9,18,27,36,45,54,63
Wredulus aż tak proste to nie jest
14 sty 22:33
wredulus_pospolitus:
Ach ... tam jest 65 liczb

czemu ja wziąłem sobie 8*9 + 1



No dobrze ... więc popatrzmy na pesymistyczne możliwości:
a) nie może być 9 liczb z tą samą resztą (bo będzie tak jak pisałem). Więc maksymalnie może być
8 liczb o jednej i tej samej reszcie.
b) minimum osiem reszt musi mieć przynajmniej 7 przedstawicieli (7*8 + 8 =
64 ; 8*8 + 1 =
65)
W efekcie mamy jedną z poniższych możliwości:
1) Wybieramy 7 liczb z resztą '1', jedną liczbę z resztą '2' i jedną liczbę z resztą '0'
2) Akurat jest tylko jedna liczba z resztą '1' ... no to wybieramy 7 liczb z resztą '3', jedną
z resztą '2' i jedną z resztą '1'
14 sty 23:06
Eta:
Mogę się "wciąć" do 2/ i 3/ ?
14 sty 23:31
wredulus_pospolitus:
Wcinaj się wcinaj
14 sty 23:35
Eta:
No ..........ale nie mam nożyczek
14 sty 23:37
Eta:

zad2/
1/ rys. i oznaczenia....
2/ ΔADM i MBC są równoramienne i podobne z cechy (kkk)
to: |AM|=|DM| i |BM|=|CM| oraz |<AMD| =|<BMC|= 2β
3/ to ΔAMC i BMD są przystające z cechy (bkb)
bo |AM|=|DM| i |BM|=|CM| i |<AMC|=|<BMD|= 2β+γ
zatem
|AC|=|BD|
c.n.w.
14 sty 23:57
Eta:

1/ rysunek i oznaczenia
2/ przedłużamy ramiona do punktu przecięcia E
w ΔABE odcinek EM=x+y i odcinek EN=x zawierają się w środkowej tego trójkąta
3/z podobieństwa ΔABE i DCE z cechy (kkk)
| | 2a | | x+y | | 1 | |
|
| = |
| i y= |
| (2a−2b) ⇒ y=a−b ( z treści zadania |
| | 2b | | x | | 2 | |
| | a | | x+a−b | |
to |
| = |
| ⇒ (a−b)x=b(a−b) ⇒ x=b |
| | b | | x | |
więc Δ DNE i ΔCNE są równoramienne o kątach przy ramionach równych α
to 4α=180
o ⇒ 2α=90
o = |<DEC|
czyli ΔABC jest prostokątny
zatem |<BAD|+|<ABC|=90
o
c.n.w.
15 sty 00:23
PW: Jeszcze o zadaniu 1 (trochę inna końcówka niż u
wredulusa).
Podzielmy zbiór 65 liczb na 9 podzbiorów (niektóre mogą być puste), przy czym w zbiorze A
k
znajdą się liczby, których reszta z dzielenia przez 9 jest równa k (k=0,1,2,...,8).
Jeżeli w którymś z tych zbiorów, np. A
m znajdzie się 9 elementów, to suma tych elementów
9p
1+m+9p
2+m +...+9p
9+m = 9s+9m
jest podzielna przez 9.
Jeżeli w każdym zbiorze jest co nawyżej 8 elementów, to z faktu że
65 = 1 + 8 + 8 + 8 + 8 + 8 + 8 + 8 + 8
wynika, że każdy zbiór ma co najmniej 1 element (nie może być mniej niż 1, bo wtedy istniałby
składnik równy 9).
Wybierając po jednym składniku z każdego zbioru otrzymamy
(9p
1+0)+(9p
2+1)+(9p
3+2)+...+(9p
8+8) = 9s +(1+2+3+...+8) =
| | 1+8 | |
= 9s + |
| 8 = 9s + 9•4 |
| | 2 | |
− sumę podzielną przez 9.
15 sty 09:20