Funkcja logarytmiczna
Koral: dana jest funkcja g(x) = 2x − 4
Naszkicuj wykres f(x) = g(x)
−−−−− <kreska ułamkowa
|g(x)|
14 sty 16:32
Koral:
14 sty 16:36
ICSP:
| | ⎧ | 1 dla x > 2 | |
| g(x) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −1 dla x < 2 | |
14 sty 16:37
Koral: Dlaczego 1?
14 sty 16:39
ICSP: definicja wartości bezwzględnej.
14 sty 16:40
Koral: x>2 ponieważ wynika to z mianownika po rozłożeniu tak?
2x> 22 lub 2x<22
x >2 x<2
a Skąd 1?
14 sty 16:40
Koral: Czyli najpierw rozbijam to w ten sposób jak to rozpisałem
a pózniej zapisuje
⎧ 1 dla x > 2
g(x) = ⎨
⎩ −1 dla x < 2
a kolejnie rysuje tak?
14 sty 16:43
ICSP: Rozważasz przypadki .
Dla x > 2
Dla x < 2
| | 2x − 4 | |
f(x) = |
| = −1 |
| | −[2x − 4] | |
14 sty 16:44
ICSP: a potem rysujesz dwie funkcje stałe.
Nie ma tutaj nic nic poza definicją wartości bezwzględnej.
14 sty 16:45
Koral: Mianownik dobrze rozpatrzyłem i dobrze mi wyszło x>2 lub x<2 bez żadnych błedów rzeczowych?
14 sty 16:47
ICSP: Dobrze.
14 sty 16:48
Koral: dziekuję bardzo! wszystko wyjaśnione!
a gdyby f(x) = 3x − 9
to 3x −9 >0 lub 3x −9 < 0
3x >33 3x < 33
x >3 x<3
g(x) 1 dla x>3
−1 dla x<3
Tak?
14 sty 16:51
ICSP: Jeżeli
| | |f(x)| | | f(x) | |
g(x) = |
| lub g(x) = |
| |
| | f(x) | | |f(x)| | |
to tak
14 sty 16:54
Koral: No tak, podmieniłem tylko funkcję 2x −4 na 3x −9, treść zadania taka sama.
14 sty 16:56