matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 13.4.2009
Zadania
Odp.
43
aga:
mam obliczyć kąt alfa, gdy: cos alfa= −
√
3
/3
9
matma:
Kąt rozwarcia stożka ma 60stopni, a suma promienia podstawy z tworzacej wynosi 21. oblicz pole powierzchni bocznej.
8
magda:
Po zakączeniu osiadania ziemi, w celu zmiejszenia przesiąkania, na zboczu wału od strony wody zostanie ułożona warstwa gliny. Oblicz pole powierzchni, którą trzeba będzie
2
magda:
Po zakączeniu osiadania ziemi, w celu zmiejszenia przesiąkania, na zboczu wału od strony wody zostanie ułożona warstwa gliny. Oblicz pole powierzchni, którą trzeba będzie
7
magda:
Piramida ma kształt ostrosłupa prawidłowego czworokątnego. ile cm
2
papieru potrzeba na wykonanie modelu tej piramidy (wraz z podstawa) w którym krawędzie podstawy mają długość
6
Artystka:
:::rysunek::: Jak się podoba moje dzieło
4
kasia:
Ewa usiadła na ławce w odległości 6m od domu Adama. Odbity od kałuży słoneczny promień poraził ją w oczy. To Adam z okna swojego pokoju przesyłał Ewie "zajączka". Oblicz na
1
NieznajoOoOMaaa:
Na biwaku Andrzej miał za zadanie rozlać 28,5 litra soku do butelek o pojemności 0,75 litra i do butelek o pojemności 0,5 litra. Do ilu butelek o pojemności 0,5 litra wlał
0
Coma13:
Właściwie było sformułowane trochę inaczej ale: Mamy okrąg o promieniu r i środku w pkt S=(0,0), pkt A=(r,r) oraz B=(−r;−r)
11
kasia.:
Promień okręgu jest równy 8
a)jaką długość ma bok sześciokąta foremnego wpisanego w ten okrąg?
13
Coma13:
dla Bogdana i/lub Ety (żeby się nie nudziła) (analityczną zrobiłem sam) dana jest funkcja f
(x)
=2x
2
− 13x +m
6
Wydi:
Wykaż że dla dowolnej funkcji kwadratowej f(x)=ax
2
+bx+c ciag a
n
określony za pomocą wzoru a
n
=f(n+1)−f(n) jest arytmetyczny.
2
kasiulka:
W czasie prac wykopaliskowych wydobyto 45m
3
ziemi, z której usypano kopiec w kształcie stożka.Jego pole podstawy jest równa 54m
2
.Oblicz wysokość kopca, pamiętając, że
1
Wydi:
Wykaż że długości boków trójkąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny wtedy i tylko wtedy gdy trójkąt ten jest podobny do trójkąta o bokach 3, 4, 5.
5
ZuzanQa:
Napisz rownanie prostej przechodzącej przez punkt A=(2,5) i rownoległej do prostej: a) x=6
13
Edek:
Proszę o pomoc lub podpowiedzi: 1.Funkcja kwadratowa y = ax
2
+bx+c ma dokładnie jedno miejsce zerowe
5
help!:
w urnie są kule białe, czarne i zielone. Wiadomo, że jest trzy razy więcej kul białych niż czarnych i 4 razy więcej kul zielonych niż czarnych. Jakie jest prawdopodobieństwo
2
M.:
dana jest funkcja kwadratowa f(x)=ax
2
+bx+c. wykaz ze jesli f(1)=0 i f(2)=1 i f(3)=4 to f(x) jest kwadratem pewnego dwumianu
1
Raczek:
Jajo strusia jest 3 razy dluzsze o jaja kury. jesli zalozyc ze zółtka tych jaj maja ksztalt kul podobnych do siebie w skali 3;1. to żółtko w strusim jaju ma objetosc
1
RAFAŁ:
wyznacz iloraz c.geometrycznego. q wiedząc że: a1= −1 , a10= −512
17
mati:
a)Bok trójkąta równobocznego ma długość 12cm,Jaki jest promień okręgu opisanego na tym trójkącie..
37
Eta:
Wróciłam
witam Wszystkich
7
yyyyy:
Na gałązce świerku każdego roku wyrastają z jednego pąka 3 nowe pędy zakonczone pąkiem. Ile pąków bedzie miała po siedmiu latach świerkowa gałązka, która wyrosła z jednego
10
sonia12:
Jeden z kątów trójkąta ma miare (alfa) . stosunek dl. bokow zawartych w ramionach tego trojkata jest rowny 4:1, a srodkowa poprowadzona do dluzszego z nich ma dlugosc s.
1
yyyyy:
13. Suma dwóch liczb jest o 9 większa od różnicy. Różnica 150% większej z nich i 50% mniejszej wynosi 6. Znajdź te liczby.
2
yyyyy:
Skala podobienstwa dwóch trójkątów równobocznych wynosi 3:4. Oblicz obwody tych trójkątów, jeżeli wiadomo, że bok jednego z nich jest o 6cm dłuższy od drugiego
10
RAFAŁ:
wyznacz liczbę n wyrazow ciągu g., wiedzac ze: a1=9 , q=2 , an=1152
0
mery:
3. ~(p v q) ↔ ~p 4. (p→q)
~( p
q)
2
mery:
1. (p v q) →p 2. −p v ~ (q
p)
3
Przemo:
Mam taki problem z ciągiem arytmetycznym. Mam dane r= −2, an= 17 , Sn= 897.
4
art:
Jak mam obliczyć miarę kąta środkowego powierzchni bocznej stożka po rozwinięciu na płaszczyźnie? Wiedząc że r=3 l=5 H=4?
24
Karolina:
Liczba 2 jest pierwiastkiem wielomianu W(x) = x
4
+ x
3
− 16x
2
− 4x +a
14
t@mi:
a) napisz wzor funkcji kwadratowej f(x)= ax
2
+bx+c jesli wiadomo ze, miejscem zerowym sa x1=−2, x2=4 i do wykresu nalezy pkt. A=(−3,21) b) wyznacz wszystkie argumenty, dla
17
t@mi:
dany jest trojkat ABC. A=(−2,−2) B=(2,4) C=(6,−4). a) wyznacz rownanie prostej, w ktorej zawarta jest wysokosc tego trojkata poprowadzona z wierzcholka A. b) Wyznacz
4
malenstwo:
plis bardzo znajdz liczbe ktorej 130% wynosi 0,026
9
ola:
Iloczyn czwartego i drugiego wyrazy ciągu artmetycznego (a
n
) wynosi 72 a ich suma 18. Pierwszy wyraz niemonotonicznego ciagu geometrycznego (b
n
) jest równy a1 a suma trzech
14
M.:
rozwiaz uklad rownan w ktorym m jest parametrem
8
Radek:
:::rysunek::: W okąg wpisujemy prostokat którego podstawa ma miare 26cm. Przekątna jest nachylona do
14
Filip.:
zad.4.30 Oblicz miejsce zerowe funkcji kwadratowej f oraz współrzędne wieszczołka W paraboli,
2
Rooza:
ZADANIE MATURALNE
10
Roza:
W trójkącie o polu równym 1 długość jednego z ramion kąta rozwartego wynosi a, a najdłuższy bok jest od niego dwa razy dłuższy. Oblicz tangens kąta zawartego miedzy tymi
20
Roza:
Graniastosłup prawidłowy o wysokości H ma w podstawie wielokąt, którego miara kątów wewnętrznych wynosi 720 stopni, a bok ma miarę a. Krótsza podstawa bryły ma długość d.
7
Sonia:
Wyznacz dziedzinę funkcji
26
tim:
Oblicz (
√
2 −
√
3
−
√
2 +
√
3
)
2
.
12
łukasz:
Bok kwadratu ma długość 4: a)jaki jest promień okręgu wpisanego w ten kwadrat
27
Edek:
1. Zbadać dla jakich wartości parametru m punkty S(2;m) B(m−2;1) leżą po różnych stronach okręgu x
2
+ y
2
=9.
6
jukej:
:::rysunek::: w trójkąt równoboczny którego bok ma długośc 2 wpisujemy prostokąt i kwadrat w sposób
2
Ewa:
Zadanie jest następujące: