Jak cos takiego rozwiazac?
M.: rozwiaz uklad rownan w ktorym m jest parametrem
mx+(2m−1)y=3m
x+my=m
13 kwi 13:20
Bogdan:
Wyznacz wyznaczniki układu: W, Wx, Wy.
1. Uklad jest oznaczony (1 rozwiązanie) <=> W ≠ 0.
2. Uklad jest nieoznaczony (nieskończenie wiele rozwiązań) <=> W = 0 i Wx = 0 i Wy = 0
13 kwi 13:25
Bogdan:
3. Układ jest sprzeczny (brak rozwiązań) <=> Wx = 0 i Wx ≠ 0 lub W = 0 i Wy ≠ 0
13 kwi 13:27
Bogdan:
M, czy już poradzisz sobie?
13 kwi 14:00
M.: y... nie mialam czegos takiego na lekcjach a musze zrozumiec to zadanie... nie poradze
sobie bo nawet nie wiem jak zaczac.... moglbys po kolei? prosze...
13 kwi 17:36
Bogdan:
W której klasie jesteś?
13 kwi 20:35
M.: maturalnej

i jestem wkurzona z tego powodu
13 kwi 20:38
M.: zn z powodu tego zadania
13 kwi 20:38
Bogdan:
To jedziemy. Na pewno nie znasz pojęcia wyznacznik? To pojęcie występuje
w programie nauczania pierwszej klasy szkoły średniej.
13 kwi 20:54
Bogdan:
1. mx + (2m − 1)y = 3m
2. x + my = m
Wyznacznik główny:
| m 2m−1 |
W = | | = m2 − (2m−1)*1 = m2 − 2m + 1 = (m − 1)2
| 1 m |
Teraz wyznaczamy wyznaczniki dla poszczególnych niewiadomych:
| 3m 2m−1|
Wx = | | = 3m2 − m(2m−1) = 3m2 − 2m2 + m = m2 + m = m(m + 1)
| m m |
| m 3m |
Wy = | | = m2 − 3m = m(m − 3)
| 1 m |
13 kwi 21:16
Bogdan:
1. Układ równań jest oznaczony (1 rozwiązanie) <=> W ≠ 0.
(m − 1)
2 ≠ 0 => m ≠ 1
| | Wx | | m(m + 1) | |
x = |
| = |
|
|
| | W | | (m − 1)2 | |
| | Wy | | m(m − 3) | |
y = |
| = |
|
|
| | W | | (m − 1)2 | |
13 kwi 21:21
Bogdan:
2. Układ jest nieoznaczony (nieskończenie wiele rozwiązań) <=> W = 0 i Wx = 0 i Wy = 0
(m − 1)2 = 0 => m = 1
m(m + 1) = 0 => m = 0 lub m = −1
m(m − 3) = 0 => m = 0 lub m = 3
Dla żadnej wartości m te trzy równości nie zachodzą jednocześnie, więc układ dla
żadnej wartości m nie jest nieoznaczony.
3. Układ jest sprzeczny (brak rozwiązań) <=> W = 0 i Wx ≠ 0 lub W = 0 i Wy ≠ 0.
m − 1)2 = 0 => m = 1
m(m + 1) ≠ 0 => m ≠ 0 i m ≠ −1
Ponieważ 1 ≠ 0 oraz 1 ≠ −1, to układ jest sprzeczny dla m = 1.
13 kwi 21:29
Bogdan:
To wszystko
13 kwi 21:30
M.: nooooo swietnie czyli nic mnie nie nauczyli w tej durnej szkole bo ja nawet z zeszytach
czegos takiego nie mam

Dziekuje Ci Bogdanie z calego serca
14 kwi 07:52
M.: ale to jest pokomplikowane...:(
14 kwi 07:56