ostrosłup prawidłowy
magda: Piramida ma kształt ostrosłupa prawidłowego czworokątnego. ile cm2 papieru potrzeba na
wykonanie modelu tej piramidy (wraz z podstawa) w którym krawędzie podstawy mają długość
10 cm a wysokość 12cm? Ze względu na zakładki zużycie papieru jest wieksze o 5 %
13 kwi 22:37
Eta:
Witam

napisz wzór na P
c ..... czekam
13 kwi 22:41
magda: pc=Pp+Pb
13 kwi 22:49
Eta:
13 kwi 22:52
Eta:
Ok

P
c = a
2 + 4 *
12a*h
b
wylicz h
b z tw. Pitagorasa , widzisz na rysunku trójkąt prostokatny ?
podaj mi ile wynosi h
b = ?
13 kwi 22:54
magda: nie wiem
13 kwi 22:59
Eta:
Jak nie wiesz?
liczymy z tw. Pitagorasa:
h
b2 = h
2 + 5
2
h
b2 = 12
2 +25
h
b2 = 144 +25
h
b2 = 169 => h
b = 13 cm
podstaw teraz dane a = 10cm i h
b = 13 cm
do wzoru na P
c
oblicz P
c
i dodaj 5% z P
c i to wszystko!
Dasz już radę napewno


13 kwi 23:09
magda: chyba tak
13 kwi 23:11