straszne zadanie optymalizacyjne! pomocy:)
jukej:

w trójkąt równoboczny którego bok ma długośc 2 wpisujemy prostokąt i kwadrat w sposób
pokazany na rysunku. Jaka powinna byc długość boku kwadratu jezeli suma pól obu
czworokątów ma być największa?
13 kwi 09:15
Basia: Rozwiązuję
13 kwi 09:19
Basia:
Oznaczenia: A,B,C wierzchołki trójkąta
D,E,F,G wierzchołki prostokąta
DG = EF = b
DE = GF = c
H,I,J,K wierzchołki kwadratu
HI = IJ = JK = KA =a
Szukane: P=a
2 + b*c
Dorysuj wysokość trójkąta CC
1
tr.KCJ jest podobny do tr.ACB (bo oba trójkąty mają wszystkie kąty po 60 stopni)
tr.KCJ jest tr.równobocznym o boku a
h
ABC = h
KCJ+a+b
2
√3 = a
√3 + 2a + 2b
2b = 2
√3 − a
√3 − 2a
2b = 2
√3 − a(
√3 + 2)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
tr. GCF też jest tr.równobocznym o boku c
h
ABC = h
GCF + b
2
√3 = c
√3 + 2b
c
√3 = 2
√3 − 2b
| | 2√3 − 2√3 + a(2+√3) | |
c = |
| |
| | √3 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 2√3 − a(2+√3) | | a(2+√3) | |
P = a2 + |
| * |
| |
| | 2 | | √3 | |
| | 2√3*a2 + 2√3(2+√3)*a − (2+√3)2*a2 | |
P = |
| |
| | 2√3 | |
| | a2*(2√3 − 4 − 4√3 − 3) + a*2√3*(2+√3) | |
P = |
| |
| | 2√3 | |
| | −a2*(7 + 2√3) + a*2√3*(2+√3) | |
P = |
| |
| | 2√3 | |
| | 7+2√3 | |
P = − |
| *a2 + (2+√3)a |
| | 2√3 | |
| | 14√3 + 12 | |
P = − |
| *a2 + (2+√3)a |
| | 6 | |
| | 7√3 + 6 | |
P = − |
| *a2 + (2+√3)a |
| | 3 | |
| | −(2+√3) | |
amax = aw = |
| = |
| | −2*7√3+63 | |
| 3*(2+√3) | | (6 + 3√3)*(7√3−6) | |
| = |
| |
| 2(7√3+6) | | 2(49*3 − 36) | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
nie jestem pewna czy nie pomyliłam się w tych koszmarnych rachunkach
jeszcze sprawdzę
13 kwi 10:00
Basia: błąd jest w czwartym wierszu od dołu
| | 14√3+12 | |
P = − |
| *a2 + (2+√3)a |
| | 12 | |
| | 7√3+6 | |
P = − |
| *a2 + (2+√3)a |
| | 6 | |
| | −(2+√3) | | 2+√3 | |
amax = |
| = |
| = |
| | −2*7√3+66 | | 7√3+63 | |
| 3*(2+√3) | | (6+3√3)(7√3−6) | |
| = |
| = |
| 7√3+6 | | 49*3−36 | |
| 42√3 − 36 + 21*3 −18√3 | |
| = |
| 147−36 | |
| 27 + 24√3 | | 3(9+8√3) | |
| = |
| |
| 111 | | 111 | |
13 kwi 10:47
tim: Myślałem, że zawsze wychodzą ładne wyniki
13 kwi 10:49
Basia: Dobrze by było. Osobiście uważam, że zadania z takimi koszmarnymi rachunkami w ogóle nie
mają sensu i nie powinny istnieć! Niestety istnieją!
13 kwi 10:59
tim: No, masz łatwe dane, trudny wynik

Bo jakby ci podali bok jaki 3
√111 + 7
√13 to może by ci wyszło np. 3
13 kwi 11:05
Bozia: nie chce was zasmucać ale wam nie wyszło

2
√3−3
27 kwi 17:24
Jakub: Wyszlo, wyszlo w odpowiedziach jest blad.
14 gru 02:41
Jakub: u was tez jest blad, jak przeliczylem sam to wyszlo mi (9+8
√3)/37
Ale wasza metoda w sumie poprawna
14 gru 03:08