Pomocy
Filip.: zad.4.30
Oblicz miejsce zerowe funkcji kwadratowej f oraz współrzędne wieszczołka W paraboli,
która jest wykresem funkcji f.
a)f(x)=x2+4x−5
b)f(x)=−13x2−x+6
c)f(x)=12x2−3x+4
d)f(x)=−2x2−4x+6
13 kwi 13:01
tim: Miejsce zerowe.
Za f(x) podstawiasz 0 i obliczasz Δ itd.
Współrzędne:
13 kwi 13:02
Bogdan:
tim, jak można inaczej wyznaczyć wartość yw paraboli?
13 kwi 13:08
Filip.: dzięki
13 kwi 13:08
tim: Zapisując postać kanoniczną?
13 kwi 13:10
tim: ..?
13 kwi 13:58
Bogdan:
Podaj tim sposoby, wzory na wyznaczenie yw paraboli.
13 kwi 14:26
tim: Znam ten wyżej, oraz x możnna wyznaczyć znając dwa punkty o tych samych y i po środku
będzie x
13 kwi 14:28
Basia: yw = f(xw) to trzeci sposób Tim, warto o nim pamiętać
13 kwi 14:36
tim: Ale, że jak?
13 kwi 14:43
Basia:
(xw,yw) to współrzędne wierzchołka paraboli
punkt, który leży na wykresie spełnia równanie funkcji y = f(x)
czyli yw = f(xw)
czyli jeśli już masz xw możesz nie liczyć Δ tylko policzyć f(xw)
to będzie yw
13 kwi 14:46
tim: Czyli, że jak mam x
w = 10, to y
w z równania

?
13 kwi 14:50
Basia: Z wzoru funkcji powinno się powiedzieć. Tak.
Przecież właśnie tak tworzysz wykres. Podstawiasz za x i wyliczasz y.
Czyli jeśli podstawisz za x xw to musisz dostać yw.
13 kwi 14:53
tim: Ok
13 kwi 14:53
Bogdan:
Najszybszym sposobem wyznaczenia y
w jest obliczenie y
w z zależności;
x
w =
−ba
yw = c − axw2
Np. f(x)=−2x
2 − 4x + 6
x
w = −1
y
w = 6 + 2*(−1)
2 = 8
Jeśli mamy dane p, to
q = c − ap2.
Nazywam ten wzór capem do kwadratu
13 kwi 14:57