Ile pąków bedzie miała po siedmiu latach świerkowa gałązka, która wyrosła z jedn
yyyyy: Na gałązce świerku każdego roku wyrastają z jednego pąka 3 nowe pędy zakonczone pąkiem.
Ile pąków bedzie miała po siedmiu latach świerkowa gałązka, która wyrosła z jednego
pąka?
13 kwi 17:12
eol:
mamy do czynienia z ciagiem geometr. a1 = 1 q=3
wylicz S7 bo n= 7
zastosuj wzór na S7 dla ciagu geometr.
i oblicz tę sumę.
13 kwi 17:24
yyyyy: a jaki jest wzór
13 kwi 17:38
tim: Na co?
13 kwi 17:41
yyyyy: na to zeby to obliczyćć
13 kwi 17:42
tim: Miałeś ciągi?
13 kwi 17:44
yyyyy: nie sadzee ...
13 kwi 17:59
tim: No to liczymy po kolei.
po 1 roku − 1 * 3 = 3
po 2 roku − 3 * 3 = 9
po 3 − 9 * 3 = 27
po 4 − 27 * 3 = 81
po 5 − 81 * 3 = 243
po 6 − 243 * 3 = 729
po 7 − 729 * 3 = 2187
2187
Masz odp?
eol Nie liczymy sumy, gdyż z poprzednich powstają nowe.
13 kwi 18:06
zcvz: kurde
26 wrz 16:08