Tangens w trójkącie
Roza: W trójkącie o polu równym 1 długość jednego z ramion kąta rozwartego wynosi a, a
najdłuższy bok jest od niego dwa razy dłuższy. Oblicz tangens kąta zawartego miedzy tymi
dwoma bokami.
PROSZĘ O POMOC
Zadanko z przykładowej matury za 5 punktów
13 kwi 12:41
tim: Wszystkie słowa przepisałeś?
13 kwi 12:42
Rooza: tak to całe zadanie
13 kwi 12:46
Basia: Wszystkie Tim. Tu trzeba zastosować wzór na pole
z tego masz sinus
liczysz cosinus (z jedynki) i dopiero tangens.
Najdłuższy bok leży oczywiście na przeciw kąta rozwartego.
13 kwi 12:47
tim: Chciałem z Herona
13 kwi 12:48
Rooza: widzę że tu sami specjaliści ale ja nadal za bardzo nie rozumiem mi wyszło że a jest 1 a
tg ma 45 stopni
13 kwi 12:50
Basia: Też można, ale chyba więcej liczenia.
13 kwi 12:50
Basia: To nie jest dobra odpowiedź.
13 kwi 12:52
Rooza: tak myslałam dlatego przyszłam po pomoc
13 kwi 12:54
Basia:
| | a*2a*sinα | |
P = |
| = a2*sinα |
| | 2 | |
a
2*sinα=1
sin
2α + cos
2α = 1
| | 1 | | a4−1 | |
cos2α = 1 − |
| = |
| |
| | a4 | | a4 | |
cosα =
√a4−1{a
2}
| | sinα | | 1 | | a2 | | 1 | |
tgα = |
| = |
| * |
| = |
| |
| | cosα | | a2 | | √a4−1 | | √a4−1 | |
13 kwi 12:57
Roza: Dziekuję
13 kwi 13:00