matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Znajdź te liczby
yyyyy:
13. Suma dwóch liczb jest o 9 większa od różnicy. Różnica 150% większej z nich i 50% mniejszej wynosi 6. Znajdź te liczby.
13 kwi 17:06
Basia:
x + y = x − y +9 2y = 9 y=4,5 −−−−−−−−−−−−−−−−− 150%x − 50%y = 6 lub 150%y−50%x = 6 1,5x − 2,25 = 6 1,5*4,5 − 0,5x = 6 1,5x = 8,25 6,75 − 0,5x = 6
82,5
x =
−0,5x = −0,75
15
7,5
x = 5,5 x =
= 1,5
5
Odp. x = 5,5 i y=4,5 lub x=1,5 i y=4,5
13 kwi 17:21