Zadnie z funkji kwadratowej - dziedzina
Sonia: Wyznacz dziedzinę funkcji
| | 1 | |
f(x)= √−x2 + x + 12 + |
| |
| | 2x + 5 | |
podniosłam wszystko do kwadratu, obliczyłam że x
1=4, x
2= −3 ( pierwsze równanie)
z drugiego mi wyszło delta = 0, x
0 = −2,5
Narysowałam parabole i co dalej?
W ogóle tak to sie robi?
13 kwi 12:34
tim: Nie ma potrzeby podnoszenia do kwadratu.
Dziedzina to x, które spełniają warunek.
np. pod pierwiastkiem mogą być nieujemne
w mianowniku nie może być 0
Więc.
zał.
−x2 + x + 12 ≥ 0 2x + 5 ≠ 0
Rozwiązujesz i rysujesz oś. Spróbuj.
13 kwi 12:36
tim: Jak rozwiążesz srawdzimy
13 kwi 12:40
Sonia:

Parabole cieżko narysować...
Wiec dziedzina to czesci wspólna?
xE (−3,4)?
13 kwi 12:47
tim: Nie wiem dlaczego masz od −2,5 >.
Równanie miałaś:
2x + 5
≠ 5
13 kwi 12:50
tim: 2x + 5
≠ 0 miało być 0
13 kwi 12:52
tim:

Z pierwszego wynika: x (−3,4)
Z drugiego wynika x ≠ − 2,5
D
f: (−3,4) \ {−2,5}
13 kwi 12:56
tim: Oj, jeszcze jest źle.
Trzeba zauważyć, że
−x
2 + x + 12
≥ 0
Więc będzie
<−3,4> \ {−2,5}
13 kwi 12:59