funkcja kwadratowa
t@mi: a) napisz wzor funkcji kwadratowej f(x)= ax2+bx+c jesli wiadomo ze, miejscem zerowym sa
x1=−2, x2=4 i do wykresu nalezy pkt. A=(−3,21) b) wyznacz wszystkie argumenty, dla
ktorych wartyosc funkcji jest rowna (−15)
13 kwi 13:54
Bogdan:
Napisz postać iloczynową tej funkcji
13 kwi 13:57
t@mi: f(x)=a*(x+1)*(x−4)
13 kwi 13:58
roza: skozystaj z postaci iloczynowej funkcji i podłuz ten punkt
13 kwi 13:59
roza: 21 = a(−3+1)(−3−4)
13 kwi 14:01
Bogdan:
Korzystając z postaci iloczynowej oblicz a z f(−3) = 21
13 kwi 14:01
Bogdan:
roza, mialaś na myśli podłożyć (podłóż), czyli wstawić?
13 kwi 14:03
roza: sorrki nie tak jeszcze
bedzie
21= a(−3+2)(−3−4)
a= 3
13 kwi 14:04
t@mi: a w podpunkcie b co trzeba zrobic
13 kwi 14:05
roza: pózniej masz wzory vietea
−2+4 = −b / 3
2 = −b/3
b = −6
13 kwi 14:06
roza: −2 x 4 = c/3
−8 = c/3
c = − 24
13 kwi 14:07
kola:
b) f(x) = 3(x +2)(x −4)
przyrównaj f(x) = − 15
oblicz x
13 kwi 14:08
roza: w b to chyba tak :
−15 = 3x2 − 6x −24
i liczysz X
13 kwi 14:09
t@mi: dzieki wielkie
13 kwi 14:09
Bogdan:
Wzory Viete'a nie sa potrzebne.
Jeśli a= 3, to f(x) = 3(x + 2)(x − 4)
f(x) = −15 <=> 3(x + 2)(x − 4) = −15 => (x + 2)(x − 4) = −5
x2 − 2x − 8 + 5 = 0 => x2 − 2x − 3 = 0, Δ = 16
13 kwi 14:20