rownanie prostej
t@mi: dany jest trojkat ABC. A=(−2,−2) B=(2,4) C=(6,−4). a) wyznacz rownanie prostej, w
ktorej zawarta jest wysokosc tego trojkata poprowadzona z wierzcholka A. b) Wyznacz
dlugosc wysokosci trojkata poprowadzonej z wierzcholka A. c) wyznacz wspolrzedne takiego
pkt. P ze punkt A jest srodkiem odcinka BP.
13 kwi 13:51
tim: Podp
a) Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez BC, a potem prostopadłą do niej
przechodzącą przez A.
b) Wyznaczasz punkt przecięcia się prostych BC oraz AH. Obliczasz odległość od tego
punktu do punktu A.
13 kwi 13:57
t@mi: y=1/3x−4/3 a jak wyznaczyc prostopadla do niej przechodzaca przez A
13 kwi 14:02
tim: Jaki warunek muszą spełniać prostopadłe proste?
13 kwi 14:07
tim: Ale ta twoja funkcja nie przechodzi przez B oraz C.
13 kwi 14:08
t@mi: a1*a2=−1 musza spelniac ta zaleznosc
13 kwi 14:12
tim: Więc tak.
Prosta |BC| y = − 2x + 8
Prosta |AH| prostopadła do |BC| musi mieć:"
Podstawiamy punkt A.
−2 = −1 + z
z = −1
Wzór ogólny prostej:
b) Musimy znaleźć punkt przecięcia się prostych.
Układamy układ równań z dwiema prostymi.
{y = −2x + 8
Rozwiązujemy wychodzi wynik.
13 kwi 14:25
Basia:
| | 1 | |
czyli |
| *a2 = −1 ⇒ a2 = −3 |
| | 3 | |
czyli pr.AA
1: y = −3x + b
współrzędne punktu A(−2,−2) muszą spełniać to równanie
czyli za x podstaw −2, za y też −2 i wylicz b
A
1 to spodek wysokości wyprowadzonej z A na bok BC
13 kwi 14:26
tim: Basiu, tylko jego funkcja była zła..
13 kwi 14:28
Basia: Aaaaaaaaaaa czyli równanie pr.BC nie było poprawne. Założyłam, że jest. Działaj dalej
Tim.
13 kwi 14:29
tim:

c) Ja bym zrobił tak jako gimnazjalista.
Wtedy tam byłby P.
13 kwi 14:31
Basia: Wskazówka:
Jeżeli S jest środkiem odcinka o końcach M(x
1,y
1) i N(x
2, y
2) to
13 kwi 14:34
t@mi: dobra mniejwsza z wszystkim rownanie bc y=−2x=8 a prostopadlej do niej to y=1/2x−1. mam
wszystko p[rocz policzonej wysokosci poprowadzonej z wierzcholka A. bo niewiem jak
obliczyc jej dlugosc
13 kwi 14:35
Basia:
a masz już współrzędne punktu przecięcia BC i wysokości AA1 ?
|AA1| = √(xa1 − xa)2 + (ya1−ya)2
13 kwi 14:39
t@mi: wlasnie nie wiem jak to liczyc, nie wiem jak obliczyc wspolrzedne pkt na ktory pada
wysokosc opuszczona z wierzcholka A
13 kwi 14:41
tim: Podanym układem równań.
13 kwi 14:42
olaf:
1/ sposób ( najprościej)
Długość wysokości to odległość p−tu A od prostej BC
znasz wzór na odległość , więc już dasz radę obliczyć długość h
2/ sposób
rozwiążac układ równań prostej BC i tej wysokości
wyliczysz punkt przecięcia ( jest to spodek tej wys.
policz odległość między A i tym spodkiem
pozdro xD
13 kwi 14:43
t@mi: i o to mi chodzilo. bardzo dziekuje
13 kwi 14:45