ciągi
ola: Iloczyn czwartego i drugiego wyrazy ciągu artmetycznego (an) wynosi 72 a ich suma 18.
Pierwszy wyraz niemonotonicznego ciagu geometrycznego (bn) jest równy a1 a suma trzech
pierwszych jego wyrazów wynosi 2,25
podaj wzor ogolny ciągu bn
w tym obliczyłam ze wzór ogólny ciągu armetycznego wynosi an = 3n i ciąg wygląda
nastepująco 3,6,9,12,15
13 kwi 13:38
Basia: Jeśli chodzi o ciąg {an} to nie do końca ten wynik jest poprawny.
Poprawiam
13 kwi 13:47
Basia:
a4 = a1+ 3r
a2 = a1 + r
a1 + 3r + a1 + r = 18
2a1 + 4r = 18 /:2
a1 + 2r = 9
a1 = 9−2r
a4 = 9−2r+3r = 9+r
a2 = 9−2r+r = 9−r
(9+r)(9−r) = 72
81 − r2 = 72
9−r2 = 0
(3−r)(3+r)=0
r = 3 ⇒ a1=3
lub
r = −3 ⇒ a1 = 15
an = a1 + (n−1)r = 3+ (n−1)*3 = 3n
lub
an = 15+(n−1)*(−3) = 15−3n+3 = −3n + 18
13 kwi 13:51
ola: no tak nie wzielam pod uwage ze r moze byc ujemne
13 kwi 13:56
Basia:
przypadek 1.
b1=3
b1 + b2 + b3 = 2,25
3 + 3*q + 3*q2 = 2,25
3q2 + 3q + 0,75 = 0 /:3
q2 + q + 0,25 = 0
rozwiąż to równanie i podstaw do wzoru bn = b1*qn−1
przypadek 2.
b1 = 15
15 + 15q + 15q2 = 2,25
15q2 + 15q +12,75 = 0 /:15
q2 + q + 0,85 = 0
Δ<0 nie ma rozwiązania
13 kwi 14:01
ola : o dzięki
13 kwi 14:16
ola : z delty mi wyszło 3 i −1 która jest własciwa
13 kwi 14:21
ola : sorry − 1/2 zapomniałam ze to jedno miejsce
13 kwi 14:22
ola : dzieki juz jest ok
13 kwi 14:23
Basia: −1/2 (i tylko −1/2, bo Δ=0) jest o.k.
13 kwi 14:31