rownanie prostych
ZuzanQa: Napisz rownanie prostej przechodzącej przez punkt A=(2,5) i rownoległej do prostej:
a) x=6
b) y=8
13 kwi 20:19
tim: a) x = 6?
13 kwi 20:22
ZuzanQa: Nom , tak własnie

sama tego nie kumam.
Takie zadanie nam podała psorka żeby poćwiczyć przed spradzianem
POMOCY

13 kwi 20:27
tim:

No ok

.
a) Jeżeli ma być równoległa do x = 6, to musi być wzór
x = ?
Skoro mamy podany punkt A (x = 2, y = 5). To jaki musi być wzór tej funkcji, żeby
przechodziła przez A i była równoległa do prostej?
13 kwi 20:32
ZuzanQa: Wymiękam

kompletnie tego nie czaje

Skoro x=6 moze mozna by było podstawic do wzoru y=ax+b => y=6a+b
pff... nie wiem
13 kwi 21:01
ZuzanQa: Proszę pomóżcie

14 kwi 11:23