prostokąt
Radek:

W okąg wpisujemy prostokat którego podstawa ma miare 26cm. Przekątna jest nachylona do
krótszego boku pod kątem α takim że cosα= 5/13. oblicz pole powstałej figury w wyniku
odjecia powierzchni prostokata od koła.
rozumiem ze mam obliczyc pole koła i pole prostokąta i odjąc
13 kwi 13:08
Mickej : nom dobrze rozumiesz promień to połowa przekątnej a pole oblicz juz normalnie
13 kwi 13:13
Radek: ale jak obliczyc pole bo mam jeden bok a cos jesy uzaleznionyz innymi bokami
13 kwi 13:24
Basia: 10 = a
−−−−−−−−−−−−−−−−
b z tw.Pitagorasa
13 kwi 13:29
tim: A przypadkiem podstawą nie jest dłuższy bok?
13 kwi 13:54
radek: to by bylo wtedy chyba za proste bo od razy mozna by wywnioskowac ze drugi bok ma 10
13 kwi 13:58
tim: | | 1 | |
Basiu.. jak ja liczę, że podstawą jest dłuższy bok (26) wychodzi mi przekątna 28 |
| , |
| | 6 | |
ty chyba przyjęłaś że podstawą jest krótszy bok..
13 kwi 14:03
Basia: Ja źle przeczytałam. "Przekątną" przeczytałam, zamiast podstawą.
Niech a − dłuższy, b krótszy
a = 26
trzeba policzyć sinα i z tego d; dopiero potem b
13 kwi 14:12
tim: I o to chodzi
13 kwi 14:12
ola: pole trapezu prostokątnego o wysokości 3 cm i obwodem20 cm jest równe 18 cm2 . oblicz długosć
tego boku trapezu który twoże ostry kąt z dłuższą podstawą
12 mar 17:40