obliczanie wartości kątów
aga: mam obliczyć kąt alfa, gdy:
cos alfa= −√3/3
cos alfa=√3/3
cos alfa=−√2/2
o co chodzi z tymi minusami?
proszę o wytłumaczenie
13 kwi 23:15
Coma13: 427 431 powinno było pomóc w zrozumieniu (minusów i nie tylko)
13 kwi 23:21
aga: nie bardzo wiem o co chodzi..
uczę się dopiero korzystać z tablic matematycznych do znajdowania wartości kątów.
o ile wiem jak znaleźć kąt cos alfa=
√2/2, to już nie wiem ile wynosi cos
√3/3=?
a już o minusach nie wspomnę.. próbuję coś zrozumieć z tego wykresu co mi Coma13 podałaś
(eś) ale jestem ciemna bo nie rozumiem jak po tym wykresie mam znaleźć wynik
cos= −
√3/3 ?
13 kwi 23:30
Coma13: zasada brzmi mniej więcej tak... cosα=y=−√3/3 musisz znaleźć taki x dla którego cos
przyjmuje taką wartość... tzn jak to zauważysz to już będzie później z górki
13 kwi 23:32
Coma13: a jeszcze pytanie wiesz co to jest radian?
13 kwi 23:35
Coma13: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8a/Cos_proportional.svg
13 kwi 23:36
Coma13: dla Ciebie link... bo może nie wiesz co to radian i masz podać wynik w stopniach? nie
wiem co miałaś w szkole a czego jeszcze nie...
13 kwi 23:37
Bogdan:
Wtrącę się na chwilę. Czy na pewno w zadaniu jest √33, a nie √32 ?
13 kwi 23:40
aga: mam podać wynik w stopniach, wiem że w tej podstawowej tablicy też jest odpowiednik w
radianach,
13 kwi 23:40
aga: napewno, gdyby było inaczej to znalazłabym wynik w tablicy podstawowej, bo z niej umiem
korzystać, ale reszta to już dla mnie czarna magia..
13 kwi 23:41
aga: znalazłam gdzieś taki wynik, że −√2/2=135 stopni= 3/4 pi , ale skąd ja mam to znaleźć,
czy z tego wykresu?
13 kwi 23:44
Bogdan:
√33 ≈ 0,5774
cosα ≈ 0,5774
Odczytaj z tablic miarę kąta α i podaj ją
13 kwi 23:49
Coma13: i powinnaś to sprawdzić na wykresie...akurat ten wynik się zgadza... gdyż cosinus jest
symetryczny (tzn jego wykres) względem x=900
13 kwi 23:49
Coma13: tylko Bogdanie to co podajesz to jest skrócona droga do odpowiedzi...ja próbuje wymyślić
sposób na wytłumaczenie wzorów redukcyjnych...
13 kwi 23:52
Bogdan:
Do wzorów redukcyjnych zaraz dojdziemy.
13 kwi 23:53
Coma13: to ja już sie nie odzywam...bo przez szkło to trudno pokazać palcem....(a tak by
wypadało)
13 kwi 23:54
aga: z tablicy wyszło mi (jeśli dobrze widzę) 55stopni
korzystam z tablicy http://sciaga.onet.pl/12521,59,19581,tabela.html
ps.dzięki, że mi tłumaczycie...
13 kwi 23:56
Bogdan:
A co Como13 chciałeś pokazać palcem?
13 kwi 23:57
Bogdan:
Tak ago, α to około 55o.
W których ćwiartkach kąta pełnego cosα jest dodatni, a w których jest ujemny?
13 kwi 23:59
Coma13: to i owo..bardziej owo...

chodzi mi o okresowość wykresu...
cos90
0=cos270
0=cos450
0 itd...
13 kwi 23:59
Bogdan:
Znak kosinusa w poszczególnych ćwiartkach można zobaczyć na wykresie y = cosx
427
14 kwi 00:03
aga: z tego co znalazłam na wikipedi to w pierwszej wszystkie są dodatnie, w drugiej tylko
sinus..lalala, a więc w 2 i 3 jest ujemny, a w 1 i 4 dodatni... (chorowałam trochę i
teraz mam problem z nadrobieniem materiału...)
14 kwi 00:04
aga: studiując wykres natomiast też już widzę ćwiartki w których cos jest dodatni i ujemny
14 kwi 00:07
Bogdan:
A więc kosinus jest ujemny w II i w III ćwiartce.
cosα ≈ −0,5774
cosα ≈ −cos55o
chowamy minus
cosα ≈ cos(180o − 55o) lub cosα ≈ cos(180o + 55o)
czyli
α ≈ 125o lub α ≈ 235o
14 kwi 00:10
Coma13: choroba wiele zmienia w ujęciu tematu..
14 kwi 00:10
aga: to znaczy co 180 stopni..
14 kwi 00:11
aga: to 180 stopni to nie odnośnie mojej choroby

tylko tej okresowości..hihi
14 kwi 00:12
Coma13: chyba ze Fahrenheita w saunie...
14 kwi 00:13
aga: Dzięki Bogdan to jest to, tylko jak ja mam sobie wybrać czy cosα ≈ cos(180o − 55o) lub
cosα ≈ cos(180o + 55o)
14 kwi 00:14
Bogdan:
cosα = −√22
cosα = −cos45o
spróbuj dokończyć
14 kwi 00:15
aga: może i być nawet sauna...tylko by mnie oświeciło.... ale coś już świta w mojej główce,
oby tylko nie ranek..
14 kwi 00:16
aga: cos alfa=cos (180−45) lub cos alfa=(180+45)
14 kwi 00:17
Coma13: cosinus nie określa jednoznacznie kąta...gdyż wiele kątów przyjmuje tę samą
wartość...więc w odpowiedzi powinnaś była pisać kąt x lub kąt y...
14 kwi 00:17
aga: tzn. 130stopni lub 225 ...hihi
14 kwi 00:18
aga: oki tak też uczynię
14 kwi 00:19
Bogdan:
Jeżeli nie masz narzuconej ćwiartki, to musisz podać obie odpowiedzi, a co więcej,
uwzględnić okresowość.
Poprawna odpowiedź jest więc następująca:
Jeśli cosα ≈ −0,5774
to
α ≈ 125o + k*360o lub α ≈ 235o + k*360o, gdzie k € C
14 kwi 00:20
aga: Dzięki wielkie już pojmuję.... a nie wierzyłam w siebie...
już was nie męczę, wielka buźka

! jesteście wielcy
14 kwi 00:20
Coma13: podaj ostateczne wyniki na forum... bo już wszystko nadrobiłaś...
14 kwi 00:20
Coma13: Bogdan jest... (ja ważę 94 kilo)
14 kwi 00:21
aga: może kiedyś uda mi się zrewanżować... tylko musiałabym was przegonić

wiara czyni cuda
dobrej nocki
14 kwi 00:22
Coma13: powodzenia z trygonometrią...
14 kwi 00:23
aga: Nie wiem jaką masę ma Bogdan, ale jest wielki duchem

Ty Coma13 tez
14 kwi 00:24
aga: dzięki raz jeszcze i zmykam, bo już słabo kontaktuje...
14 kwi 00:25
Coma13: dziękuje

ale już bez słodzenia

jak coś to uderzaj z zadaniami na forum
14 kwi 00:25
lukas1993: cosα=0,2
17 mar 16:30
f: calkiem inne dziecki
15 kwi 14:29
Konar: Całkiem inne Dziecko

!
15 kwi 14:30
Bażej Karate: mam Pytanie Ile macie FPS w Gta 4

? i jaki kompa musi byc zeby na full detalach weszło

?
15 kwi 14:31