kto pomoże??
kasia.: Promień okręgu jest równy 8

a)jaką długość ma bok sześciokąta foremnego wpisanego w ten okrąg?
b)jaką długość ma bok sześciokąta foremnego opisanego na tym okręgu?
13 kwi 21:35
kasia.:
13 kwi 21:50
kasia.: kto mi pomoże
13 kwi 22:00
Jacek Karaśkiewicz:

a)
Każdy z trójkątów na rysunku jest trójkątem równobocznym, jako trójkąt równoramienny o
kącie przy środku okręgu równym α = 60
o. Promień okręgu i zarazem długość boku każdego
z tych trójkątów wynosi 8. Jest to oczywiście długość boku sześciokąta foremnego
wpisanego w ten okrąg.
13 kwi 22:11
kasia.: aha dzięki a przykład b
13 kwi 22:13
Eta:
Witam Kasia!
Odpowiedz na pytanie?
Jak konstrukcyjnie narysować sześciokat foremnynp o boku a= 8?
13 kwi 22:15
Eta: Oooo , widzę ,że Jacek Karaśkiewicz już za Ciebie podał odp
13 kwi 22:16
Jacek Karaśkiewicz:

b)
W tym przypadku promień okręgu (= 8) równy jest wysokości każdego z trójkątów tworzących
sześciokąt foremny. Każdy z tych trójkątów jest trójkątem równobocznym z powodu takiego
samego jak w przypadku a).
| | a√3 | |
h = 8 = |
| (ze wzoru na wysokość w trójkącie równobocznym) |
| | 2 | |
| | 16√3 | |
Z tego dostajemy a = |
| |
| | 3 | |
13 kwi 22:16
kasia.: Narysuj cyrklem dowolny okrąg o środku A, następnie na jego obwodzie oznacz dowolny punkt
B, który będzie środkiem drugiego okręgu o tym samym promieniu. Punkty przecięcia się
okręgów wybierz jako środki kolejnych okręgów o tym samym promieniu. Postępując
analogicznie narysuj następne okręgi w ten sposób aż na obwodzie pierwszego narysowanego
okręgu uzyskasz sześć punktów B, C, D, E, F, G. Otrzymane punkty połącz odcinkami.
Powstałą figurę BCDEFG nazywamy sześciokątem foremnym.
13 kwi 22:16
kasia.: cała definicja

13 kwi 22:17
kasia.: dziękuje

13 kwi 22:18
Eta: I o to chodzi


!
więc a = r = 8
w b) promień okręgu wpisanego , jak podał Ci Jacek K
r= h
Δrównobocznego =
a√32
13 kwi 22:19
sandrunia: nazwijcie kąty prostokąta,trojkąta,itd..
plisss........
10 wrz 16:10
;/: zal mi was
10 wrz 16:30