.
art: Jak mam obliczyć miarę kąta środkowego powierzchni bocznej stożka po rozwinięciu na
płaszczyźnie? Wiedząc że r=3 l=5 H=4?
13 kwi 15:50
Basia:
Po rozwinięciu powierzchnia stożka staje się wycinkiem koła o promieniu b, gdzie b to
tworząca stożka.
Policz b (z tw.Pitagorasa)
Policz P
b = πrb
Policz P
k − pole koła o promieniu b.
13 kwi 15:58
Basia: Przeoczyłam, że już jest to b. U Ciebie to jest l.
Czyli
P
b = πrl
P
k = πl
2
13 kwi 16:03
art: ok, dzieki. juz mi wyszlo
13 kwi 16:05
art: zauwazylem ale wiedzialem o co chodzilo

juz mi wyszlo

dzieki
13 kwi 16:06