prawdopodobieństwo
help!: w urnie są kule białe, czarne i zielone. Wiadomo, że jest trzy razy więcej kul białych
niż czarnych i 4 razy więcej kul zielonych niż czarnych. Jakie jest prawdopodobieństwo
wylosowania z tej urny kuli zielonej?
13 kwi 19:58
tim:
Białe = 3x
Czarne = x
Zielone = 4x
Interesujące − 4
Wszystkie − 8
Jeżeli źle, poprawcie.
13 kwi 20:04
Eta: 
Tim

dodam: IΩI= 8 IAI= 4
P(A)=
48 =
12
13 kwi 20:08
tim: Takie prawdopodobieństwo, to proste
13 kwi 20:09
help!: dziex

a takie zadanko: Ze zbioru liczb {1,2,3,4,....2009} wylosowano jedną. Oblicz
prawdopodobieństwo, ze jest to liczba podzielna przez 3 lub 7.
13 kwi 21:15
Eta:
IΩI = 2009
A −−− liczby podzielne przez 3
to: 3= 1*3 6= 2*3 9=3*3 12=4*3 ........... 2007 = 669*3
zatem jest ich
669
B −− podzielne przez 7
7=1*7 14=2*7 21=3*7 ................... 2009= 287*7
jest ich
287
wśród nich ś takie ,które jednoczesnie są podzielne i przez 3 i przez 7
czyli przez
21 ( musimy je odjąć od danej ilośći bo się powtarzają
w obydwu zbiorach
AnB −−− podzielne przez 3 i 7 czyli przez 21
21=1*21 42= 2*21 63=3*21 ............ 1995 = 95*21
jest ich zatem
95
669 +287 − 95 = 861
zatem : P( A U B) = P(A) + P(B) − P(A n B)=
8612009≈0,43
13 kwi 21:42