prosze o pomoc..
łukasz: Bok kwadratu ma długość 4:
a)jaki jest promień okręgu wpisanego w ten kwadrat

b)jaki jest promień okręgu opisanego na tym kwadracie
13 kwi 10:23
tim:

Co widać na rysunku? (b))?
Co jest promieniem?
13 kwi 10:26
tim:

Co jest promieniem (a))?
13 kwi 10:27
łukasz: nie wiem
13 kwi 10:28
tim:

b) Co odchodzi od środka (małe kółko) do dużego koła? Przyjrzyj się.
a) Patrz rysunek
. Jak cztery narysowane promienie koła mają się do boku kwadratu?
13 kwi 10:31
łukasz: b przekątne kwadratu
13 kwi 10:32
tim: | | 1 | |
b) świetnie. Promieniem jest |
| przekątnej  |
| | 2 | |
13 kwi 10:33
łukasz: a w jest to chyba połowa tego boku
13 kwi 10:33
tim: | | 1 | |
a) dokładnie. Promieniem jest |
| boku  |
| | 2 | |
Teraz oblicz i podaj wyniki.
a) r = ?
b) R = ?
13 kwi 10:34
łukasz: a)d=a√2
d=12 4√2
d=2√2
13 kwi 10:36
łukasz: a)r=2
b)2√2
13 kwi 10:38
tim: Trudne?
13 kwi 10:39
łukasz: w sumie nie

dzięki
13 kwi 10:40