Ćwiczenia z graniastosłupem
Roza: Graniastosłup prawidłowy o wysokości H ma w podstawie wielokąt, którego miara kątów
wewnętrznych wynosi 720 stopni, a bok ma miarę a. Krótsza podstawa bryły ma długość d.
Oblicz :
A) pole powierzchni całkowitej i objętość graniastosłupa
B) cosinus kata utworzonego przez krótszą przekątną graniastosłupa z płaszczyzną podstawy
Bardzo proszę o pomoc
13 kwi 12:38
Basia:
Suma kątów wewnętrznych podstawy = 720.
Potrafisz powiedzieć jaki to wielokąt ?
13 kwi 12:39
Basia: Czekamy na odpowiedź ! Nie zaśmiecaj forum takimi samymi postami. I tak się połapiemy.
13 kwi 12:49
Rooza: podejrzewam ze to jest sześciokąt
13 kwi 12:52
Rooza: wówczas pp wynisie 3a2√3 a pole boczne 6ah i problem tkwi w tym aby uzależnic to h od
a
13 kwi 12:58
Basia: Dobrze podejrzewasz.
Suma katów wewnętrznych wielokąta to:
(n−2)*180
czyli
(n−2)*180 = 720
n=6
czyli masz dwa sześciokąty foremne o boku a (podstawy) i sześć prostokątów o bokach a i H
pole sześciokąta foremnego o boku a to 6*(pole tr.równobocznego o boku a)
Spróbuj teraz zapisać P
tr.równob., P
podstawy i P
ściany bocznej
P
c = 2*P
p + 6*P
b
13 kwi 13:03
Basia: Nie da się uzależnić H od samego a. Można od a i od d.
Co właściwie jest dane w tym zadaniu ?
13 kwi 13:09
Radek: tak własnie wyliczyłam tylko utkwiłam własnie na tej wysokości
Pc = 3a2√3 + 6ah
V= ( 3a2√3) : 2 x H
13 kwi 13:11
Basia: Można też od a i α. Masz jakiś wynik ? Jeśli tak podaj go. Wtedy zorientuję się o co
chodzi.
13 kwi 13:12
Basia: Przecież z treści wynika, że H jest dane.
13 kwi 13:13
Roza: mamy podane H ale ja mialam taki pomysł zeby to H uzaleznic od a wówczas to moze sie
jeszcze jakos poskraa wyszło mi ze cos α = IACI / d zaraz to narysuje ale to trzeba
jakos pozamieniac zeby bylo jak najmniej niewiadomych
13 kwi 13:15
Roza:
13 kwi 13:17
Roza: na podstawie poprowadzone jest AC a zaznaczyłam katα i teraz odcinek AC to tak jakby 2
wysokości tych trójkątów równobocznych czyli bedzie a2√2 i jakby h było uzaleznione
od a to z pitagorasa mozna obliczyc d podłozyc i wyjdzie cosinus
13 kwi 13:19
Basia: To niczego nie zmieni. Zawsze będą dwie litery. One nie są niewiadome; one są dane.
Kąt α o który chodzi to kąt między krótszą przekątną graniastosłupa d i krótszą przekątną
podstawy d
1
d
1 = a
√3
| | a√3*sinα | |
H = |
| = a√3*tgα |
| | cosα | |
d
2 − H
2 = 3a
2
i jakbyś nie kombinowała dwie "litery" muszą zostać
13 kwi 13:25
Basia: cosα = √1 − H2d2
13 kwi 13:27
Roza: chyba chciałam przekombinowac to zadanie
13 kwi 13:28
Roza: czy ty przypadkiem nie studiujesz matematyki stosowane
13 kwi 13:30
Basia: Chyba tak. Jeżeli coś jest dane traktuj to jak liczbę i tyle.
13 kwi 13:31
Roza: dzieki jeszcze raz
13 kwi 13:32
Basia: Dawno, dawno temu skończyłam tzw.zastosowania. Taki "podkierunek" matematyki. Ale jeśli
chodzi o statystykę to już dawno wszystko zapomniałam.
13 kwi 13:33
roza: to gratuluje a ja w tym roku zdaje mature z matematyki i teraz patrzac na te zadania mam
watpliwosci
13 kwi 13:39