Problemik
Edek: 1. Zbadać dla jakich wartości parametru m punkty S(2;m) B(m−2;1) leżą po różnych
stronach okręgu x2 + y2=9.
2. Dla jakiej wartości parametru k równanie x2+(m+1)x+m2+k=0 dla każdej liczby
rzeczywistej m, nie ma pierwiastków rzeczywistych.
3. Który ze współczynników wielomianu W(x) = x17+ax2+bx+c wyznaczony jest przez
warunek W(138) + W(−138) = 4?
W szczególności nie wiem jak się zabrać za zadanie 2. Prosiłbym o pomoc.
13 kwi 09:55
Basia:
ad.2. Czy to na pewno ma być m2+k ? Czekam na odpowiedź !
13 kwi 10:04
Basia:
ad.1.
trzeba ustalić współrzędne środka okręgu O=(xO,yO) i długość jego promienia r
potem zapisać |OS| i |OB|
punkty S i B spełnią warunki zadania ⇔ ( |OS|<r i |OB|>r ) lub ( |OS|>r i |OB|<r )
ad.3.
W(138) + W(−138) = 13817 + 1382a + 138b + c + (−138)17 +(−138)2a − 138b + c =
2*1382a + 2c
czyli żaden bo mamy równanie z dwiema niewiadomymi
2*1382a + 2c = 4
czy tam na pewno jest ax2 ?
13 kwi 10:12
Basia:
ad.1.
trzeba ustalić współrzędne środka okręgu O=(xO,yO) i długość jego promienia r
potem zapisać |OS| i |OB|
punkty S i B spełnią warunki zadania ⇔ ( |OS|<r i |OB|>r ) lub ( |OS|>r i |OB|<r )
ad.3.
W(138) + W(−138) = 13817 + 1382a + 138b + c + (−138)17 +(−138)2a − 138b + c =
2*1382a + 2c
czyli żaden bo mamy równanie z dwiema niewiadomymi
2*1382a + 2c = 4
czy tam na pewno jest ax2 ?
13 kwi 10:12
Basia: ad.2.
x
2+(m+1)x+m
2+k=0
aby warunki zadania były spełnione Δ<0
Δ = (m+1)
2 − 4*1*(m
2+k)
Δ = m
2 + 2m +1 − 4m
2 − 4k
Δ = −3m
2 + 2m + (1−4k)
−3m
2 + 2m + (1−4k) < 0 dla każdego m
ponieważ a=−3<0 to Δ
1<0
Δ
1 = 2
2 − 4*(−3)*(1−4k)
Δ
1 = 4 + 12(1−4k)
Δ
1 = 4 + 12 − 48k
Δ
1 = 16 − 48k = 16(1−3k)
| | 1 | |
16(1−3k) < 0 ⇔ 1−3k<0 ⇔ −3k < −1 ⇔ k > |
| |
| | 3 | |
warunki zadania są spełnione dla każdego k∈(
13; +
∞) i dla każdego m∈R
13 kwi 10:21
Edek: dziękuję, a co do pytania w zadaniu tak jest ax2
13 kwi 10:24
Basia: Skoro tak to odpowiedź jest poprawna, za to zadanie nie bardzo, ale trudno.
13 kwi 10:50
Basia: A może miało być W(138)−W(−138)=4 ?
Wtedy dałoby się wyznaczyć b.
13 kwi 10:55
Edek: wsprawdziłem wszystko jszcze raz i jest wszystko dobrze napisane. W odpowiedziach wynik
wynosi c=2
13 kwi 11:08
tim: Bo Basia ma błąfd. i go widzę [chyba]
13 kwi 11:09
tim: Zaraz poprawię.
13 kwi 11:09
tim:
W(138) + W(−138) = 138
17 + 138
2a + 138b + c + (−138)
17 +(
−138)
2a −138b+c=
2c = 4
c = 2
13 kwi 11:10
13 kwi 11:12
13 kwi 11:13
tim: Oj Przepraszam...
13 kwi 11:14
Basia: żeby a się zredukowało musiałaby tam być potęga nieparzysta
13 kwi 11:14
tim: Rozpędziłem się.
13 kwi 11:14
Basia: dlatego pytałam czy na pewno ax2
gdyby było ax3 lub ax5 lub ax99 itd. byłaby taka odpowiedź, jaką podaje Edek
13 kwi 11:15
tim: http://www.gumienny.edu.pl/zadania/dodatkowe/wielomiany%20i%20funkcje%20wymierne.pdf
Zad. 58
Odp. są na końcu c=2.
13 kwi 11:16
Mickej :
13 kwi 11:18
Basia: Tim, każdy może się pomylić. Gumienny też. W najlepszym znanym mi zbiorze zadań z analizy
matematycznej (Krysicki, Włodarski "Analiza matematyczna w zadaniach") też są błędy w
odpowiedziach. Ten zbiór jest stale wznawiany, a błędy jak były tak są. Nie ma kto
poprawić bo obaj autorzy już ,zdaje się, odeszli z tego świata. Krysicki na pewno w
2001.
13 kwi 11:38
tim: Wiem, że pan Gumienny mógłby się pomylić o potęgę

, więc uznajemy odp. brak
rozwiązania.
13 kwi 11:39
Edek: ok dziękuje bardzo za wypociny, ale mam jedno pytanie co do Basi. W zadaniu 1 napisałąś
że odległość punktów od środka jest większa lub mniejsza promieniowi. Mogłabyś
powiedzieć dlaczego, przecież wówczas otrzymalibyśmy płaszczyznę bez tego okegu chyba

. Ps. zrobiłem tak jak kazałaś i wyszło dobrze, tylko naprawdę nierozumiem dlaczego ta
ma być ... Proszę o wyjaśnienie.
13 kwi 12:21
Basia: Rozumiem treść tego zadania w ten sposób, że jeden punkt ma leżeć wewnątrz
a drugi na zewnątrz okręgu.
Wnętrze okręgu to zbiór punktów P dla których |OP|<r
Zewnętrze to zbiór punktów P dla których |OP|>r
(S wewnątrz i B na zewnątrz) lub (S na zewnątrz i B wewnątrz) ⇔
( |OS|<r i |OB|>r ) lub ( |OS|>r i |OB|<r )
nie otrzymasz całej płaszczyzny minus okrąg, bo to są dwa różne punkty
13 kwi 12:28
Basia: Ale oczywiście {wszystkie S, wszystkie B} to właśnie płaszczyzna bez okręgu.
Natomiast:
{wszystkie S} = wnętrze i {wszystkie B} = zewnętrze
lub
{wszystkie S} = zewnętrze i {wszystkie B} = wnętrze
13 kwi 12:33
Edek: aha, no dzięki i jescze tylko jedno bo w zadaniu 2 nierozumiem tego z Δ1 ? Czy obrałaś
sobie jakis dowolny punkt czy coś?
13 kwi 12:40
tim: Δ = dot. pierwszego równania
Δ1 = następnego, żeby nie mylić
13 kwi 13:03
Edek: ok, dzięki, poprostu źle przeczytałem i niezrozumiałem, ok wszystko gra dzieki
13 kwi 13:12