Oblicz.
tim: Oblicz
(
√2 − √3 −
√2 + √3)
2 .
Nie mogę rozwiązać. Help me
13 kwi 11:29
Basia: Timuś ! Niemożliwe !
(√2−√3−√2+√3)2 = (√2−√3)2 − 2*√2−√3*√2+√3 + (√2+p{3)2 =
2 − √3 −2*√(2−√3)(2+√3) + 2 + √3 = 4 − 2√4−3
13 kwi 11:41
tim: Mam problem przy:
− 2 * (√2−√3)(√2+√3)
13 kwi 11:41
Basia: Już napisałam. Pod jeden pierwiastek bo √a*√b = √a*b i (a−b)(a+b) = a2 − b2
13 kwi 11:43
tim: Czyli wyjdzie 4 −2 = 2?
13 kwi 11:44
Basia: Oczywiście tam jest błąd w zapisie
= (√2−√3)2 − 2*√2−√3*√2+√3 + (√2+√3)2 =
2 − √3 − 2√(2−√3)(2+√3) + 2 + √3 = 4 − 2√4 − 3 = 4−2=2
13 kwi 11:46
Basia: Tak 2.
13 kwi 11:47
tim: Jakie te zadania maturalne są proste
13 kwi 11:47
Bogdan:
Dzień dobry.
Ktoś podszył się pod tima.
tim zna wzory skróconego mnożenia.
(√2 − √3 − √2 + √3)2 = 2 − √3 − 2√(2 − √3)(2 + √3 + 2 + √3 =
4 − 2√4 − 3 = 4 − 2 = 2
13 kwi 11:48
tim: Bogdan, nikt się nie podszył.. To ja

, mój ukochany post, to ten, który ma 603
odpowiedzi... Znam wzory, ale miałem problem z tym co napisałem wyżej −2 * a * b..
13 kwi 11:49
tim: Tak mi się nudzi podczas przerwy wielkanocnej, że się do matury ucze..
13 kwi 11:52
tim:
13 kwi 11:55
Bogdan:
Ha, ha
13 kwi 11:56
tim: Ale, że co haha?
13 kwi 11:56
Bogdan:
Że się nudzisz podczas przerwy wielkanocnej, że z tych nudów do matury się uczysz
i że o godz. 11.49 ukochany post tima miał 603 odpowiedzi.
Do matury uczysz się już od przedszkola lub od zerówki.
13 kwi 12:16
tim: Mój post,

... Boże jak mam ci to udowodnić... No a co mam robić.. A że znalazłem jakiś
arkusz.. to sobie robie

, .
Alle w zerówce nie uczę się o ciągach np.
13 kwi 12:18
Basia: Skąd 603 ? Ciagle ma tylko 602.
Witaj Bogdanie !
Też myślałam, że ktoś się podszywa pod Tima, albo, że Tim żarciki sobie urządza.
13 kwi 12:21
Basia: Ale uczysz się logicznie myśleć. A to jest najważniejsze !
13 kwi 12:22
tim: No to zaraz 603

Po 1. To już nie można czegoś nie wiedzieć?
Po 2. Byłem zakłopotany to się spytałem

Po 3. Już mi wierz\ycie?
13 kwi 12:22
tim: Ale bez teorii nie napiszesz

. Jeszcze mam pare lat więc luuuuuuuuz
13 kwi 12:29
Basia: Jedno i drugie potrzebne. Możesz wykuć teorię "na blachę", ale jeśli nie będziesz umiał
logicznie myśleć nic Ci z tego nie przyjdzie. Natomiast często braki w teorii da się
nadrobić logicznym myśleniem. Najlepszy przykład to zadanie z prawdopodobieństwa.
O logiczne myślenie to Ty się Tim martwić nie musisz !
13 kwi 12:37
tim: Dziękuje
13 kwi 12:39
Bogdan:
Witaj Basiu i timie.
timie, widzisz, jakie dobre zdanie mamy o Tobie i dlatego nikt nie uwierzył, że
czegoś takiego nie wiedziałeś.
Pozdrawiam
13 kwi 12:40
tim: Każdemu może się zdarzyć

. Teraz mnie rozczuliliście... Dzikuje za miłe słowa
13 kwi 12:41
tim: Wy to potraficie człowieka z równowagi..
13 kwi 13:06
Bogdan:
Znasz tim to powiedzenie o kocie, którego można zagłaskać?
Poza tym uważam, że lepiej być wśród osób stawiających wymagania, niż wśród
głaskających.
13 kwi 13:13
tim: Nie znam..

, ale rozumiem w czym tkwi haczyk
13 kwi 13:14