??
mati: a)Bok trójkąta równobocznego ma długość 12cm,Jaki jest promień okręgu opisanego na tym
trójkącie..
b)jaką długość ma bok trójkąta równobocznego opisanego na okręgu o promieniu 10
13 kwi 18:12
tim: Zostawiamy dla ETY
13 kwi 18:13
Eta: Tim, wstydź się

to zadanie dla Ciebie



!
a) R=
23h
Δ h
Δ=
a√32
b) podobnie:
R=
13*h
Δ bo okrąg jest wpisany w trójkąt!
podstawić i wylicz w a) R= ?
w b) a= ?
13 kwi 18:18
mati: a) 4√3
b)1,6√2
13 kwi 18:21
mati: ale chyba B źle
13 kwi 18:22
Eta: Mati

skąd ten
√2 ... się wziął, bo nie bardzo wiem ?
13 kwi 18:22
Eta: Pewnie ,że źle , policz jeszcze raz

13 kwi 18:23
mati: sorki √3
13 kwi 18:23
tim: Eciu, ja wiem, że proste

, ale narzekałaś, że nie ma nic dla ciebie
13 kwi 18:24
mati: hehe dla was proste ale nie dla mnie
13 kwi 18:24
mati: R= 1/3*hΔ a jak obliczyć h skoro boku nie mam tylko mam promień
13 kwi 18:26
Eta:
Podstaw za 10 = 13*a√32
13 kwi 18:30
Eta: Wiem Timuś, wiem

... chciałeś mi zrobić niespodziankę
13 kwi 18:31
mati: i nie wiem co dalej
13 kwi 18:32
tim: No, taką wielką.
13 kwi 18:33
Eta: Mati!... jak nie wiesz?
60= a√3 => a = 60√3= 20√3
a = 20√3
13 kwi 18:39
mati: aha bo nie wiedziałem czy tam pomnożyć przez 3 czy przez 6 ale dzięki
13 kwi 18:42
13 kwi 18:46