Problemiki
Edek: Proszę o pomoc lub podpowiedzi:
1.Funkcja kwadratowa y = ax
2+bx+c ma dokładnie jedno miejsce zerowe
i do jej wykresu naleza punkty A = (0, 1) oraz B = (2, 9). Wyznaczyc
a, b, c oraz podac ilustracje graficzna rozwiazania zadania.
2. Niech p(m) bedzie liczba pierwiastków rzeczywistych równania
(m + 2)x
2 + 6mx + 4m − 1 = 0, gdzie m jest parametrem.
Narysowac wykres funkcji p(m).
3. Ze zbioru Z = {xÎC; |2x − 2| ≤ 4} losujemy kolejno bez zwracania liczby a, b, c i
tworzymy funkcję f (x) = ax
2 + bx + c . Jakie jest prawdopodobieństwo, że wykres
funkcji będzie przechodził przez początek układu współrzędnych ?
4. Rozwiąż nierówność:
[url=http://img16.imageshack.us/my.php?image=plik.png][img=http://img16.imageshack.us/img16/1654/plik.th.png][/url]
W zadaniu 3 wyszło mi 1/5 ale niejestem pewien. Natomiast w zad. 4 zagubiłem się gdzies w
środku

w odpowiedziach mam |x|<|a| , ale niepotrafię do tego dojść.
13 kwi 20:10
tim: 4. Wklej inny link. Słabo widać.
13 kwi 20:24
codik: co do zadania pierwszego jak podstawisz współżedne punktu A do wroru trójmianu to
bedziesz miec tak:
1=a*02+b*0+c z czego wynika ze c=1
13 kwi 20:33
Edek: http://img145.imageshack.us/my.php?image=plik.png
może słabo widać bo sam to robiłem na paint'cie

Trochę rozdzielczość zwiększyłem
13 kwi 20:33
codik: teraz zauwarzamy ze punkt A jest wierzchołkiem wykresu tej funkcji raztem korzystamy z
gotowych wzorów na W=(−b2a,−Δ4a) my korzystamy tylko z pierwszego zatem :
0=−b2a zatem wychodzi ze b=0
13 kwi 20:36
Edek: tak tak w zadaniu pierwszym wyszło mi a=1 , b=2 , c=1 v a=4 b=−4 , c=1 , ale nie wiem jak
mam zilustrować to. Czy mam narysować obie parabole, czy ich wspólną część

?
13 kwi 20:38
codik: teraz do równania trójmianu podtawiamy wiadomoći:c=1 b=0 oraz współrzedne punktu B i
otrzymujemy równaie :
9=4a+2b+c
9=4a+0+1
a=2
czyli wzór trujmianu wynosi y=2a+1 z narysowanie chyba teraz nie bedzie problemu
13 kwi 20:39
Edek: raczej −Δ/4a = 0 czyba
13 kwi 20:40
codik: przepraszam zapomniała o x2 przy a czyli y=2ax2+1
13 kwi 20:41
codik: sprawdzałam w tablicach matematycznych i delta przez 4a to jest współrzedna y wierzchołka
13 kwi 20:42
Edek: no właśnie i współrzedna y wierzchołka ma byc równa 0 , przynajmniej tak mi się wydaje
13 kwi 20:43
codik: ale współrzedne wierzchołka to A=(0,1)czyli x=0 a y=1 czy ja mam zwidy
13 kwi 20:45
Edek: tak masz rację , ale przy wierzchołku funkcji zmienna x ( czyli p=−b/2a) gdy ma 1 miejsce
zerowe może latać po całej osi i mieć współrzędną np. −143, −5, 0 ,3 ,45 ale zmienna y
zawsze będzie 0
13 kwi 20:52
codik: a widzisz przyznaje sie to mnie sie pomyliło punkt A nie jest miejscem zerowym funkcji

przepraszam widziszx moja pomyłka dowodzi ze jednak potrafisz sam rozwiazac zadanie
13 kwi 20:55