sprzeczność przy delcie??
Coma13: dla Bogdana i/lub Ety (żeby się nie nudziła) (analityczną zrobiłem sam)
dana jest funkcja f
(x)=2x
2 − 13x +m
dla jakich wartości parametru "m" funkcja ma 2 dwa pierwiastki takie że x
1 = 2x
2
>> próbowałem liczyć
x
1 / x
2 = 2 i policzyłem pierwiastek z delty, następnie deltę, na końcu "m" tylko
wstawiając m do wzoru funkcji otrzymuje Δ<0, czyli brak pierwiastków
>> na logikę powinienem był napisać, że m należy do zbioru pustego, ale proszę o
rozwiązanie

z góry dzięki
13 kwi 21:24
Bogdan:
Rozwiązujemy razem
13 kwi 21:36
Bogdan:
f(x) = 2x2 − 13x + m, piszemy f(x), a nie f(x)
Podaj najpierw założenie (kiedy funkcja kwadratowa ma dwa różne miejsca zerowe?)
13 kwi 21:38
Coma13: wiem Δ>0 ale to mogę uwzględnij też na końcu rozwiązania, nie zapomniałem o tym...
po prostu nie posądzam autora zadania o to że kazał liczyć coś niemożliwego
13 kwi 21:43
Eta: 
Witam Bogdanie !
Jak minęły święta ?
13 kwi 21:44
Bogdan:
Ok. Trzeba jednak pamiętać o założeniach.
Jeśli x1 = 2x2
to stosując wzory Viete'a zbuduj dwie równości.
13 kwi 21:46
Bogdan:
Witam Eto. Wiosenna pogoda zachęciła do spacerów, które szybciej pozwoliły
na spalenie tego, co się skonsumowało świątecznego przy stole, A poza tym to
tutaj trochę myszkowałem
13 kwi 21:49
Coma13: x1 + x2 = −b/a = 3x2
x1*x2=−c/a = 3* −b − √Δ 2a
coś takiego próbowałem nawet stworzyc i mi nie wychodzi
13 kwi 21:51
Bogdan:
A co to?
1) x1 + x2 = −b2 => 2x2 + x2 = 132
2) x1 * x2 = ca => 2x2 * x2 = m2
Oblicz x2 z 1) i wstaw do 2), stąd oblicz m.
13 kwi 21:54
Coma13: no dobra zmęczyłem to.. wstawiłem m do wzoru funkcji i chciałem obliczyć pierwiastki..(a
wcześniej policzyłem x
2=13/6) w każdym razie żaden z policzonych pierwiastków nie równa
sie 13/6
m=169/9

tak mi wyszło
13 kwi 22:16
Bogdan:
Dobrze
13 kwi 22:23
Eta:
../forum/13545
zerknij Bogdanie jak mozesz ? bo koszmarne wyniki mi wychodzą
13 kwi 22:31
Bogdan:
Już Eto tam zerkam
13 kwi 22:33
Eta: OK
13 kwi 22:34