ciagi
Przemo: Mam taki problem z ciągiem arytmetycznym.
Mam dane r= −2, an= 17 , Sn= 897.
Musze obliczyć a1, n.
Nie mam pojecia jak to obliczyc. Prosze o pomoc.
13 kwi 16:41
Basia:
a
n = a
1+(n−1)*r
17 = a
1 + (n−1)*(−2)
17 = a
1 −2n + 2
a
1 − 2n = 15
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | a1+an | | a1+a1+(n−1)*r | |
Sn = |
| *n = |
| *n= |
| | 2 | | 2 | |
| 2a1+(n−1)*(−2) | | 2a1 − 2n + 2 | |
| *n = |
| *n = (a1−n+1)*n |
| 2 | | 2 | |
(a
1−n+1)*n = 897
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
wyznacz a1 z pierwszego i podstaw do drugiego; przekształć
dostaniesz równanie kwadratowe z niewiadomą n, czyli Δ itd.
pamiątaj, że n∈N
13 kwi 16:48
mmn:
wiesz że a
n = a
1 +(n −1)*r
po podstawieniu otrzymasz a
1 = 15 +2n n€N
+
ze wzoru na S
n = (a
1+a
n)*n/2
też otrzymasz: (a
1 +17)*n= 1794
podstaw za a
1 = 15 +2n i oblicz n
wybierz tylko te n€N
+
wyliczone n = 23 => a
1 = 61
Pozdrawiam, poradzisz już sobie napewno
13 kwi 16:51
Przemo: dziekuje
13 kwi 16:56