matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 11.12.2018
Zadania
Odp.
5
Mm:
Dzień dobry, chciałabym żeby ktoś ocenił i sprawdził ewentualnie coś dopowiedzial
0
uuuu:
Udowodnij, stosując podejście kombinatoryczne, że zachodzi następująca tożsamość
m
k
1
k
2
... k
n
∑
= n
m
k
1
,k
2
,...,k
n
∊N
7
Karol:
Zbiorem rozwiązań nierówności ax+ 4 ≥ 0 z niewiadomą x jest przedział (−
∞
,2⟩ . Wyznacz a .
0
Erak:
Pomocy
.Dane są punkty: A = (1, 0, 1), B = (1, 1, 3), C = (2, 1, 1), D = (1, 2, 1). Oblicz objętość i
5
ABC:
(a+b+c)
3
=a
3
+b
3
+c
3
+3a
2
b+3ab
2
+3a
2
c+3ac
2
+3b
2
c+3bc
2
+6abc
0
Erak:
Dane są punkty: A = (1, 0, 1), B = (1, 1, 3), C = (2, 1, 1), D = (1, 2, 1). Oblicz objętość i pole
5
Satan:
Jak narysować wykres krzywej 2x
2
− y
2
= 1? Wyliczam:
2
szyszu:
takie zadanie:
6
Patryk Smol.:
przekształć do postaci iloczynowej y=(x−1)2 −4
2
ZawszeDoGóry:
Mam policzyć pochodną: a) tg
4
(
√
x
)
11
neb:
Cześć, mam problem z zadaniem − Byłbym bardzo wdzięczny na nakierowanie z której strony mógłbym to ugryźć
4
pheri:
Wyznacz x: (
√
5
x−4)(2−3
√
5
)=(2−
√
5
)(6+3
√
5
)
2
Maciej:
Wyznacz wartość k tak, aby równanie : |x−2|x − 2 = 1− |k+2| miało dokładnie trzy rozwiązania dodatnie.
4
dzban:
Mam do obliczenia limx→0 ((2
x
)−1)/x
3
+4x = 0 metodą de l`Hospitala
2
Patryk Smol.:
przekształć do postaci iloczynowej y=(x−1)
2
−4
4
Patryk Smol.:
Przekształć do postaci kanonicznej y=(x−1)(x+3)=
0
Krzysiek:
kombinatoryka Zdjęcie z podręcznika:
https://imgur.com/a/eoDkkvf
8
Ewa:
Witam, mam ogromny problem. Zapomniałam jak się liczy dziedzinę kompletnie
0
Krzysiek:
kombinatoryczna teoria gier
1
Ala:
I jeszcze zadanie z logarytmem
24
Leszek:
Prawdopodobienstwo warunkowe pisane jest w formie zdania warunkowego , a u Ciebie nie ma warunku ?
2
Ala:
√
8
√
4
√
2
12
kasia:
Czy zbiór liczb naturalnych jest ciałem? Ktoś na grupie odpowiedział mi, że nie. Jednak zbiór liczb naturalnych spełnia akdjomaty ciala..
6
xxxx:
:::rysunek::: 1. Majac dana postac kanoniczna funkcji kwadratowej opisz jej wlasnosci :
3
PanFasola:
1
Obliczyć całkę: ∫
√
1+x
2
6
anon6475:
2log15 5 + log15 3 *log15 75 wychodzi mi 2+log15 5 ale nie jestem tego wgl pewny... ktos łaskawy zrobi to po kolei od
2
zadanie:
Kwadrat obracamy dookoła jego osi symetrii narysuj bryły, które możesz w ten sposób otrzymać.
6
xxx:
Napisz wzór funkcji kwadratowej wiedząc, że do jej wykresu należy punkt A(−1, −2) i dla x = 1 funkcja osiąga wartość największą równą 2.
1
Mar22:
Rozłóż wyrażenie 2x
3
(x
2
−2(x+1)(x−1)) na czynniki nierozkładalne
10
krasnal:
jak rozwiązać takie zadanie?
3
Jacek:
Graniastosłup i ostrosłup mają jednakowe podstawy, a suma liczb t dla jednej i drugiej bryły jest równa 60. Ile z wierzchołków ma każda z tych bryl?
1
Wojtas:
Oblicz długość wysokości h poprowadzonej z wierzchołka C w trójkącie o wierzchołkach A = (1, 0, 1), B = (3, 1, 2), C = (2, 2, 1).
2
showhascometoandend:
Jakie jest poprawne rozwinięcie? 2
n
n!
2
KAri:
1. przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość d=8 i tworzy z PŁASZCZYZNĄ podstawy kąt α=60. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego
3
graniastoslupik:
Krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość a. Z punktu na krawędzi bocznej tego graniastosłupa poprowadzone dwie płaszczyzny. Pierwsza z nich pochodzi przez
8
Miłosz:
Proszę o pomoc w:
2
TheDanceOfEternity:
Witam, Gdzie mogę znaleźć w internecie jakieś ciekawe zadania na wykazywanie podzielności liczb?
1
grupy:
Czy 1, 2 sa sprzezone w (Z, +) ?
0
Aneta:
Prawdopodobieństwo narodzenia chłopca jest równe 0,515. Jaka jest szansa, że wśród 1000 noworodków będzie co najwyżej 480 dziewczynek
1
MATołek:
Za pomocą metody Grama−Schmidta zortogonalizować względem iloczynu skalarnego układ wektorów: v
n
=x
n
1
MysteriousCore:
Ile jest liczb względnie pierwszych w zbiorze liczb Z31? Bo nie wiem czemu wydaje mi się, że wszystkie liczby od 1 do 31 należą do tego zbioru? Proszę o pilną pomoc i wyjaśnienie.
5
KAri:
√
3
x
√
3
=
1
Evil:
2+2= ?
50
tomek3:
Trudniejsze zadanko z parametrem i funkcji kwadratowej
1
Fifi:
Rozwiązać (w liczbach zespolonych) równanie 4x
2
−24x+52=0 (znaleźć wszystkie pierwiastki tego równania).
2
Lil01:
W urnie jest 15 kul żółtych ponumerowanych od 1 do 15 oraz 9 zielonych kul ponumerowanych od 1 do 9. Losujemy 1 kulę. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że będzie to kula o numerze:
4
grupy:
Jak uzasadnic, ze grupa S
5
nie jest przemienna?
4
Wojtas:
A = {(6, −1, 5), (−3, 0, 2)} w przestrzeni liniowej R
3
nad R
0
Karolka:
w graniastosłupie prawidłowym trójkątnym o krawędzi podstawy a=10cm, przekątna ściany bocznej jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem α= 60. Oblicz objętość i pole
1
Karolka:
przekątna graniastosłupa prawidlowego czworokątnego ma długość d=8 i tworzy z PŁASZCZYZNĄ
8
julka.wawrzyniak:
Napisz równania wszystkich prostych, które są jednocześnie styczne do paraboli o równaniu y=1/4x
2
−1 i do okręgu o równaniu x
2
+(y+6)
2
=8.
1
krasnal:
2
−x+1
* 2
2x−3
= 3
x−2
8
Damian:
Bardzo proszę o wskazówkę jak rozwiązać poniższe zadanie:
36
karola:
Rzucamy 10 razy monetą. Obliczyć prawdopodobieństwo wypadnięcia co najmniej dwóch reszek(a), co najwyżej dwóch reszek(b).
3
cardi bardi :
Jeśli
1+a
1−a
=
b
c
, to ile równa się a?
7
Stonoga :
Jak rozwiązywać zadania tego typu?
4
kasia12:
1.Rozwiąż równanie x∊<0,2π> sinx=0 2. Rozwiąż nierówność cosx>−1/2
1
Pszczółka93:
Witam potrzebuję wykres do dystrubuanty. Polecenie zadania brzmi tak : W pewnym mieście zanotowano w okresie 311 dni roku nast rozkład
8
Klaplok:
Witam rozwiązałem to zadanie na kartce i wyszła mi granica 0 natomiast natomiast słyszałem że powinno być −1/6 czy mógłby ktoś nakierować
https://imgur.com/a/L15rlIL
3
ala:
Może mi ktoś pomóc ? Mam coś takiego z wartością oczekiwaną :
2
Blee:
a)
2
Ania:
Cześć. Głowie się nad pewnym zadnieniem, wydaje się łatwe ale jakoś nie mogę się dogłowić wyniku.
10
Jan:
Witam. Mam takie zadanko. Znaleźć równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt A i prostą L. Prosta jest podana w postaci
7
Adrian:
Muszę wyznaczyć wymiar i bazę przestrzeni rozwiązań układu równań 4x+3y+5z+7u=2
2
Basted :
Obliczyć całki, całka x
2
(5x
3
−7)
37
dx Całka sinxcos
3
xdx
0
Ksawery:
Wykonujemy serie niezależnych zdjęć pewnego obiektu. Wiadomo, że 10% zdjęć wyko− nywanych przez aparat nie spełnia stawianych przez nas wymagań technicznych. Ile należy wykonać
4
johnsop:
tworzenie tablice dynamiczna stanowiaca odzwierciedlenie macierzy wewnatrz zmiennej strukturalnej
4
Maciej :
Wśród liczb :
16
4
,
√
196
,P{2}, −3, P3{64}, u{1}
√
5
, +1,wskaż liczby A) naturalne, B) niewymierne.