Pomoze ktos? :)
7dayz: Prawdopodobienstwo warunkowe:
1.Rzucając trzy razy symetryczną sześcienną kostką do gry, otrzymano liczby oczek, których suma
jest równa 6. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że iloczyn otrzymanych liczb oczek jest równy 6.
Chodzi mi tylko o to ile wyniesie moc A(iloczyn)B oraz moc B.
11 gru 21:12
iteRacj@:
jakie zdarzenie oznaczyłeś przez A, jakie przez B?
11 gru 21:35
Leszek: Prawdopodobienstwo warunkowe pisane jest w formie zdania warunkowego , a u Ciebie
nie ma warunku ?
11 gru 21:37
Bleee:
Nie no jest warunek... Wypadła suma 6, oblicz pr. ze iloczyn wynosi 6.
Możliwe losowania aby suma była 6:
1,2,3
1,1,4
2,2,2
Koooniec
A dla jakich z tych iloczyn będzie równy 6:
1,2,3
Dalej sobie chyba poradzisz, prawda

11 gru 21:44
iteRacj@:
Jest warunek, ale zapisanie jednym zdaniem daje tasiemiec, więc podzielono to.
Oblicz prawdopodobieństwo tego, że w trzech rzutach symetryczną sześcienną kostką do gry
iloczyn otrzymanych liczb oczek będzie równy 6, pod warunkiem, że otrzymano liczby oczek,
których suma jest równa 6.
11 gru 21:44
Leszek: Teraz jest warunek , tresc zadan z matematyki musi byc scisla, matematyka to
nauka logicznego myslenia i postepowania !
11 gru 21:47
7dayz: B−suma otrzymanych oczek jest rowna 6
A−iloczyn otrzymanych oczek rowna sie 6
11 gru 21:51
iteRacj@:
: ) tak jak i całe życie wymaga logicznego myślenia i postępowania
11 gru 21:52
7dayz: A(iloczyn)B to iloczyn i suma sa rowne 6
11 gru 21:53
7dayz: ja tam wole schematyczne zadania
11 gru 21:54
7dayz: a te cyfry nie moga sie zamieniac miejscami?
11 gru 21:56
7dayz: bo tak to bedzie dla |B| bedzie 3 i dla |A∩B| bedzie 1
11 gru 21:59
iteRacj@:
{1,2,3} mogą
11 gru 22:00
7dayz: a {1,1,4}?
11 gru 22:01
iteRacj@:
(1,1,4)
(1,4,1)
(4,1,1)
11 gru 22:03
7dayz: czyli ile wynosi |B| i |A∩B|
11 gru 22:07
iteRacj@:
spróbuj obliczyć |B|
wypisz zdarzenia sprzyjające B
11 gru 22:09
iteRacj@:
ponieważ rzucamy trzykrotnie ta samą kostką, więc wyniki kolejnych rzutów zapisujemy jako ciągi
liczbowe, stąd zapis np. (1,1,4)
11 gru 22:19
7dayz: |B|−>10 A∩B−>3! jesli sie nie myle
11 gru 22:21
7dayz: przez pozna godzine mam czasem zstoje w moim mozgu
11 gru 22:21
iteRacj@:
Tak jest
|B|=10 |A∩B|=3!=6
Jeszcze pytanie, jaka jest tu przestrzeń zdarzeń elementarnych i jej moc |Ω|?
|Ω| nie jest konieczna do obliczeń ale trzeba o niej pamiętać.
11 gru 22:26
7dayz: |Ω|=63=216
11 gru 22:31
iteRacj@:
i wszystko się zgadza, można iść spać : )
11 gru 22:33
11 gru 22:35
7dayz: dzięki
11 gru 22:36