Dziedzina funkcji
Ewa: Witam, mam ogromny problem. Zapomniałam jak się liczy dziedzinę kompletnie

F(x) = (arcsin 1/3 x) / (3
x−3
(−x) )
11 gru 21:15
ABC:
1)mianownik różny od zera
2)funkcja arc sin jest określona dla argumentów z przedziału [−1,1]
czyli −1≤1/3 x≤1
11 gru 21:26
Ewa: Czyli szło by to mniej więcej tak?
3
x ≠ 3
(−x)
Tu opuszczamy 3

Z tego mi wyszło że x≠0 co by się zgadzało po podstawieniu
Natomiast nie rozumiem skąd ten przedział dla arcsin
11 gru 21:59
6latek: Zobacz na wykres funkcji y= arc sin (x)
11 gru 22:01
ABC: jest to funkcja odwrotna do funkcji sin określonej na przedziale [−π/2,π/2], a funkcja sin
przyjmuje w tym przedziale wartości z przedziału [−1,1]
3x=3−x z uwagi na różnowartościowość funkcji wykładniczej tak jak zauważyłaś jest
równoważne x=−x, czyli x=0
11 gru 22:02
ZawszeDoGóry: Ponieważ funkcja sin jest okresowa. A my zawężamy ją do takiej dziedziny w której jest
różnowartościowa i ma funkcje odwrotne
11 gru 22:03
Ewa: Chyba już rozumiem. Czyżby dlatego że tam jest sin i nie może dlatego wychodzić poza przedział
[−1;1]?
11 gru 22:03
Leszek: Czy tam jest : 3x − 3−x ?, jezeli tak to x≠0
y= arcsin(Arg) ,⇒ −1 ≤ Arg ≤ 1 , patrz podrecznik
11 gru 22:03
Ewa: Ogarniam już dzięki <3
11 gru 22:05