Rachunek prawdopodobieństwa
Lil01: W urnie jest 15 kul żółtych ponumerowanych od 1 do 15 oraz 9 zielonych kul ponumerowanych od 1
do 9. Losujemy 1 kulę. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że będzie to kula o numerze:
a) parzystym
b) nieparzystym
c) podzielnym przez 3
Mógłby mi to ktoś wytłumaczyć, kompletnie tego nie rozumiem
11 gru 17:06
Pytający:
| | | |
Łącznie jest 15+9=24 kul. Losujemy 1 kulę, więc |Ω|= | =24. |
| | |
| | |kule o numerach parzystych| | |
a) P(A)= |
| =... // ile jest takich kul? |
| | |Ω| | |
| | |kule o numerach nieparzystych| | |
b) P(B)= |
| =... // ile jest takich kul? |
| | |Ω| | |
| | |kule o numerach podzielnych przez 3| | |
c) P(C)= |
| =... // ile jest takich kul? |
| | |Ω| | |
11 gru 17:13
Lil01: Ooooo już rozumiem, dziękuję bardzo
11 gru 17:22