Trudniejsze zadanko z parametrem i funkcji kwadratowej
tomek3: Trudniejsze zadanko z parametrem i funkcji kwadratowej
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których rownanie 4x2−4m|x|+6m−9=0 ma takie 2
rozwiązania, że x1+x2=0
Na samym początku zadałem sobie pytanie, co w ogóle zmienia mi ten moduł.
Bo skoro −b/a i tak ma być równe zero, to i tak m będzie równe zero dla każdego xa, niezależnie
czy jest to x>0 (x) czy x<0 (−x)
Tak samo z deltą od m, bez różnicy mi to czy jest to x czy −x, bo i tak podnoszę b do kwadratu
(b2−4ac)
No ale moje rozumowanie jest błędne, bo odpowiedź jest całkowicie inna niż myślałem.
11 gru 17:16
tomek3: Tzn żeby mnie ktoś źle nie zrozumiał, ja wiem, że w takich zadankach w zasadzie operuje się
tylko na m−ach i właśnie chodziło mi o to, że gdyby zamiast modułu był np −x to wtedy −
przechodzi mi na m−y i np. nie mam wtedy −4m tylko 4m, ale to i tak nic nie zmienia.
11 gru 17:23
ABC: zostaw ty chłopie te delty i zrób sztuczkę techniczną korzystając
z równości
(2|x|−m)2−m2=4x2−4m|x|
dostajesz po przekształceniach równanie:
(2|x|−m)2=(m−3)2
11 gru 17:51
Mila:

Dlaczego zakładasz m=0? (parabola, w której osią symetrii jest OY)
Tu masz wykres f(x)=x
2−2|x|−1
masz spełniony warunek x
1+x
2=0
Na natępnym rysunku podam przykład, gdy nie jest spełniony.
11 gru 17:57
Mila:
f(x)=x2+3x+1
g(x)=x
2+3|x|+1
11 gru 18:03
Tadeusz:
Ty zrób inną "sztuczkę" ... wymyslił ją Vieta
11 gru 18:04
ABC: Tadeusz do mnie to mówisz? wzory Vieta nie obowiązują gdy w równaniu kawdratowym x jest pod
znakiem wartości bezwzględnej
11 gru 18:12
Tadeusz:
... tak tak ... postukaj sie w głowę i pomyśl czemu budzę tego Viete'a
11 gru 18:31
tomek3: @Mila
no bo ze wzorow Viete'a mam właśnie, że −b/a=0
b=−4m (x>0)
b=4m (x<0)
a=4
czyli niezależnie od tego, czy moduł opuszczony został zostawiając x z minusem czy bez, to i
tak równanie to będzie miało 2 pierwiastki spełniające równanie x1+x2=0 dla m=0
11 gru 18:31
tomek3: −4m/0=0 −−> m=0
4m/0=0 −−−> m=0
czemu to jest źle?
11 gru 18:35
tomek3: −4m/4=0 −−> m=0
4m/4=0 −−−> m=0 przepraszam pomylka z mianownikiem
11 gru 18:36
Tadeusz:
... tak to nie
11 gru 18:39
ABC: Tomek masz równanie:
x2−3|x|+2=0
ile według ciebie ono ma pierwiastków i ile wynosi ich suma?
11 gru 18:42
Tadeusz:
... Mila już wam to wyjasniła.
Równanie 4x2−4mx+6m−9=0 musi mieć
− jeden pierwiastek dodatni lub
− dwa pierwiastkiróżnych znaków
11 gru 18:49
tomek3: @ABC
| | ⎧ | x2−3x+2 gdy x>0 | |
| f(x)= | ⎩ | x2+3x+2 gdy x<0 |
|
ta pierwsza funkcja :
delta : 9−4*2=1
x1=(3−1)/2=1 >0
x2= (3+1)/2=2 >0
(użyłbym wzórów vieta, ale chcialem sprawdzic, czy pierwiastki ktore wyjda beda zgadzac sie z
dziedzina)
x1+x2=3
ta druga funkcja :
delta : 9−4
2=1
x1=(−3−1)/2=−2
x2=(−3+1)/2=−1
x1+x2=−3
suma ich wszystkich to 3+(−3)=0
11 gru 18:52
tomek3: @Tadeusz
ale ja nadal nie wiem jakim sposobem to zadanie powinno zostać zrobione
11 gru 18:55
ABC: jeśli chodzi o wyjściowe równanie to może mieć ono dwa, trzy lub cztery pierwiastki
przy czym ma pierwiastki x=−3/2 i x=3/2 niezależnie od wartości m
dla m=3/2 ma trzeci pierwiastek x=0
dla m>3/2 ma trzeci i czwarty pierwiastek x=√m−3/2, x=−√m−3/2
11 gru 19:01
Tadeusz:
zacznij od tego, że wykres funkcji
f(x)=4x
2−4m|x|+6m−9=0 dla x≥0 jest identyczny jak wykres f(x)=4x
2−4mx+6m−9=0
a dla x<0 ... jest jaki

?
11 gru 19:01
ABC: dla m=3.75 wynika stąd istnienie dwóch pierwiastków podwójnych
11 gru 19:04
tomek3: @Tadeusz
tak jak wczesniej pisalem −
dla x<0 wzor jest taki :
4x2+4mx+6m−9
i chodzi mi o to, że niezależnie od tego czy x<0 czy x>0 to i tak −b/a będzie równe zero tylko
i wyłącznie dla m=0
z deltą tak samo, niezależnie, czy zamiast 4mx będzie −4mx to delta m > 0 wtedy i tylko wtedy,
gdy (m−3)2>0 czyli m należy do (−niesk, 3) suma (3, niesk)
11 gru 19:05
tomek3: m należy do (−niesk, 3/2) suma {3}
11 gru 19:22
ABC: no i tak jest jak napisał o 19.22
11 gru 19:24
11 gru 19:26
ABC: z tego co napisałem o 17.51 wynika alternatywa
|x|=3/2 v |x|=m−3/2
więc dla m=3 są tylko 2 pierwiastki bo warunki się pokrywają
11 gru 19:28
tomek3: @ABC
No spoko, ale to jest repetytorium do matury rozszerzonej i nie zależy mi na konkretnym wyniku,
bo ten mam precyzyjnie podany na końcu podr., tylko o sposób rozwiązania.
O ile macie chęci i umiejętności, to bardzo bym prosił, żeby ktoś mi to wytłumaczył.
11 gru 19:32
tomek3: oczywiscie nie mialo to zabrzmiec jakbym kwestionowal wasze umiejetnosci
11 gru 19:33
tomek3: bo moje pewnie nie umywaja sie w 1/1000 do waszych
11 gru 19:34
ABC: Tomek przykro mi że nie rozumiesz mojego sposobu bo on jest najkrótszy
11 gru 19:35
Tadeusz:
tomek3 skup się

jak rysujemy wykres funkcji f(x)=4x
2−4m|x|+6m−9=0

?
11 gru 20:02
Tadeusz:
pisałe Ci o tym o 19:01
11 gru 20:06
tomek3: robimy symetrię względem osi OY wyjściowego wykresu paraboli dla każdego x<0
11 gru 20:07
Tadeusz: jasne
11 gru 20:11
Tadeusz:
to teraz przeczytaj co napisalem o 18:49
11 gru 20:13
tomek3: "Równanie 4x2−4mx+6m−9=0 musi mieć
− jeden pierwiastek dodatni lub
− dwa pierwiastkiróżnych znaków"
z tym drugim sie zgodze, jako iz x1+x2=0 czyli x1=−x2
ale jezeli mamy tylko jeden pierwiastek, to musialoby to byc chyba 0? bo przeciez w kazdym
innym przypadku nie spelnialoby warunku zadania
11 gru 20:18
tomek3: poza tym w poleceniu jest napisane, "ma takie DWA RÓŻNE rozwiązania"
11 gru 20:19
Tadeusz:
Czytaj uważniej :
mówię o równaniu 4x2−4mx+6m−9=0
11 gru 20:21
PW: YES, YES, YES.
11 gru 20:22
PW: Tadeusz, pamiętam jak mnie kiedyś chciałeś zniszczyć psychicznie z powodu mylnego
zrozumienia zadania. Przepraszam stokrotnie i jeszcze raz. Uważasz od tego czasu, ze zawsze
bredzę?
Nie masz jakichś kłopotów z własną psychiką? Proszę. odpierdol się ode mnie raz na zawsze. Ani
w tym, ani w innym zadaniu nie podejmuję z tobą polemiki, nie zauważyłeś?
11 gru 20:34
xxx: ale meksyk xD
11 gru 20:35
ABC: jak w naszym Sejmie

dobra żeby było trochę merytorycznie dokończę te przekształcenia z 17.51
może Tomek zrozumie:
(2|x|−m)
2=(m−3)
2
2|x|−m=m−3 v 2|x|−m=3−m
2|x|=2m−3 v 2|x|=3
|x|=m−3/2 v |x|=3/2
i z tej postaci widać to o czym wcześniej pisałem, że zawsze są dwa rozwiązania x=−3/2 , x=3/2
itd.
11 gru 20:42
11 gru 20:44
xxx: #teamPW
11 gru 20:44
tomek3: nie zgodzić* 2038
@ABC
Ale skąd w ogóle wziąłeś tę równość? Skąd ona wynika? Bo ja nie mam pojęcia. Napisałeś tylko
"zobacz tę sztuczkę techniczną". No dobra, ale skąd ona w ogóle się wzięła, z jakich wniosków
wypłynęła? Bo ja na pierwszy rzut oka tego nie rozumiem.
Poza tym, rozwiązanie ma być w formie nierówności.
11 gru 20:46
ABC: tomek a wiesz że równania kwadratowe można oprócz delty rozwiązać metodą dopełniania do
kwadratu?
przykład
x2+6x−7=0
x2+6x+9−16=0
x2+6x+9=16
(x+3)2=42
x+3=4 v x+3=−4
x=1 v x=−7
coś takiego zastosowałem tylko w bardziej skomplikowanej otoczce
11 gru 20:55
purple: @tomek3, wynika z pomysłu, doświadczenia, trochę innego spojrzenia. To nie jest
tak, że od razu będziesz wpadał na takie pomysły. Dopiero z czasem, po przerobieniu iluś
zadań zaczniesz próbować czegoś innego niż takich tradycyjnych, schematycznych metod
pokazywanych w podręcznikach czy na lekcjach.
11 gru 21:01
Mila:
(1) 4x
2−4m*|x|+6m−9=0
x
2=|x|
2,
podstawienie: |x|=t, t>0
(2) 4t
2−4m*t+6m−9=0
Δ=16m
2−16(6m−9)= 16*(m−3)
2
a) Jeżeli f(t)=4t
2−4m*t+6m−9 ma ma jedno miejsce zerowe i dodatnie
to równanie (1) ma dwa rozwiązania , które są liczbami przeciwnymi.
(
przykład: t=2 wtedy |x|=2 ⇔x1=2 lub x2=−2 i mamy: x1+x2=0 )
Zatem :
| | 4m | | m | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
m=3 i t= |
| = |
| = |
| czyli |x|= |
| , stąd X1= |
| lub x2=− |
| |
| | 2*4 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
lub
b) Równanie (1) ma dwa rozwiązania , które są liczbami przeciwnymi, jeżeli
równanie (2) ma rozwiązania różnych znaków
(
np: t1=−3 lub t2=4 wtedy t1 =−3 "odrzucamy",|x|=4 to x1=4 lub x2=−4 i pasuje)
Δ>0 i t
1*t
2<0⇔
| | c | | 6m−9 | | 3 | |
m∊R\{3} i |
| = |
| <0⇔m< |
| |
| | a | | 4 | | 2 | |
odpowiedź:
==============
11 gru 21:08
tomek3: @PW
A odrobiny poczucia humoru nie masz.
@ABC @Mila
Podobne rzeczy robiliśmy przy "zwijaniu" okręgów, ale jednak wolałbym coś prostszego do
zapamiętania, bardziej schematycznego z większą szansą, że nie zapomnę do matury.
@Mila pomożesz?
11 gru 21:10
tomek3: @Mila
zacząłem pisać przed twoim postem
11 gru 21:12
Mila:
Analizuj to, co wpisałam i mam nadzieję, że już będzie jasne
11 gru 21:13
tomek3: no juz rozumiem, dzieki @Mila
trudne zadanko
11 gru 21:31
Mila:
11 gru 21:43