Rzuty monetą - 10 razy, co najmniej, co najwyżej.
karola: Rzucamy 10 razy monetą. Obliczyć prawdopodobieństwo wypadnięcia co najmniej dwóch reszek(a),
co najwyżej dwóch reszek(b).
Wiem, że Ω=2
10=1024 czyli tyle jest możliwości wypadnięcia danego symbolu..
Co dalej? Jakoś krok po kroku?
11 gru 15:45
ABC: zamiast liczyć przynajmniej dwóch reszek, oblicz co najwyżej jedna reszka, czyli "dokładnie
zero reszek"
na 1 sposób z 1024 , i "dokładnie jedna reszka" na 10 sposobów z 1024 wez teraz zdarzenie
przeciwne i masz a)
potem dodaj "dokladnie 2 reszki" na 10*9/2=45 sposobów i masz b)
11 gru 16:01
karola: niezbyt rozumiem, a chciałabym to ogarnąć
11 gru 16:05
Pytający:
Zerknij tu:
1025
(a) P(co najmniej 2 reszki)=1−P(mniej niż 2 reszki)=1−(P(0 reszek)+P(1 reszka))=...
(b) P(co najwyżej 2 reszki)=P(0 reszek)+P(1 reszka)+P(2 reszki)=...
11 gru 16:54
karola: dobrze myślę?
| | | | | |
a) 0 resztek | , 1 reszta | czyli: |
| | | |
| | 10! | | 10! | |
1−P(0 reszek)+P(1 reszka) = 1 − |
| + |
| ? |
| | 0! | | 1! | |
| | 1!*2*3*4*5*6*7*8*9*10 | |
1− 2*3*4*5*6*7*8*9*10+ |
| |
| | 1! | |
?
11 gru 17:34
11 gru 17:36
karola: źle myślę..
11 gru 17:37
karola: a)
| | 10! | | 10! | |
= |
| = |
| ? |
| | 0!(10−0)! | | 10! | |
11 gru 17:42
ABC: tak
11 gru 17:43
karola: Czyli P(0 reszek)=1;
Więc:
| | | | 10! | | 10! | |
P(1 reszka)= | = |
| = |
| =10? |
| | | 1!(10−1)! | | 9! | |
zatem
b)
P(0 reszek)+(P 1 reszka)+(P 2 reszki)=
11 gru 17:49
karola: b) = 13
11 gru 17:52
ABC: b ) ilosć zd. sprzyjających: 1+10+45=56
11 gru 17:54
karola: 45 skąd?
11 gru 17:55
ABC: 10!/(2!8!)
11 gru 17:58
karola: a, przepraszam niezauważyłam
11 gru 18:00
karola: Czyli wynikiem końcowym będzie dla
Dla
11 gru 18:03
ABC: dla b dobrze, dla a źle − przeczytaj post z 16:54 powoli i dokładnie
11 gru 18:09
11 gru 18:19
ABC: tak
11 gru 18:20
karola: A jak przy rzutach kostką? Rzucam 10 razy, jakie prawdopodobieństwo, że
6−tka wypadnie dokładnie 9 razy(a), co najmniej 8 razy?
Ω=6
10
Nie umiem sobie uzmysłowić tych wniosków, od których zależy dalsze liczenie
11 gru 18:28
ABC: to się nazywa schemat Bernoulliego z p,q takimi że p+q=1; dla 6 na kostce p=1/6, q=5/6
poczytaj sobie w książkach albo w sieci
11 gru 19:15
karola: Coś takiego zrobiłam:
| | | | 1 | | 5 | |
P10(9)= | * ( |
| )9 * |
| )10−9 = |
| | | 6 | | 6 | |
| | 10! | | 1 | | 5 | |
= |
| * ( |
| )9 * ( |
| ) = |
| | 9!*(10−9)! | | 6 | | 6 | |
Dobrze? Podpunkt b chyba tak jak wcześniejsze zadanie.
11 gru 22:06
ABC: dobrze
11 gru 22:08
karola: W przypadku podpunktu b) mam to porozbijac tak:
P(co najmniej 8 razy)=1−(P(0 6−tek)+P(1 6tka)+P(2 6tki) +[...]+P(5 6−tek))?
11 gru 22:12
karola: tak do 7*
11 gru 22:13
ABC: szybciej tym razem będzie P(8)+P(9)+P(10) , bo co najmniej 8 oznacza możliwości:8,9,10
11 gru 22:15
11 gru 22:17
Bleee:
To trochę za mało.
Spójrz na wzór Bernulliego
11 gru 22:18
ABC: tak ja robiłaś P
10(9) rozpisz P
10(8) i P
10(10)
idę spać
11 gru 22:21
karola: hm, no nie wiem, całość jeszcze * pk*qn−k?
11 gru 22:25
ABC: | |
p k q n−k jakoś tak to szło?  |
| |
11 gru 22:30
karola: tak, ale robię już tak:
11 gru 22:35
ABC: no i dobrze i tak rozpisz P10(10) i potem dodaj wszystkie
11 gru 22:37
karola: Wynik:
P(B) =
| | 1 | | 25 | | 1 | | 5 | | 1 | |
[45 * ( |
| )8 * ( |
| )]+[10 * ( |
| )9 * ( |
| )]+[1 * ( |
| )10 * |
| | 6 | | 36 | | 6 | | 6 | | 6 | |
11 gru 22:43
ABC: już śpię ale chyba jest ok
11 gru 22:43
ABC: nie jest ok bo na końcu ma być (5/6)
0 czyli 1
11 gru 22:44
karola: To dziekuje serdecznie za katorge ze mna
11 gru 22:45